29 november 2022

Het beste plan voor Lieshout?

In aanloop naar de verkiezingen dit voorjaar hebben wij als CDA aangegeven in te zetten op één masterplan voor Lieshout. Wat nu door het college wordt voorgelegd aan de gemeenteraad is maar ten dele een masterplan. Wat ons betreft laat men een kans liggen door het Fransiscushof niet mee te nemen in de toekomstplannen. Zou immers een modern Fransiscushof op het Florreffeplein, bijvoorbeeld als meergeneratie-complex, niet een invulling zijn die meer bijdraagt aan het beoogde doel? Zoals Plan Lieshout het treffend omschrijft doen we dit voor de komende 30 à 40 jaar, dus moeten vooraf goed alle kansen overdacht worden. Op de huidige locatie van De Zorgboog zou dan een nieuwe supermarkt kunnen verrijzen met minder nadelige gevolgen dan het huidige voorstel.

Een ander punt dat ons verwondert, is het besluit van het college om de noordflank van de Heuvel als niet geschikt voor een supermarkt te bestempelen. Doordat dit nu zo stellig en zonder enig voorbehoud wordt verkondigd, vragen wij ons af waarom diezelfde supermarkt op de Heuvel jarenlang het uitgangspunt is geweest van het college. Wij zijn van mening dat je deze stelling pas kunt innemen als je de financiële (on)mogelijkheden van de diverse varianten ook hebt meegenomen in je afweging.

Iedereen zal het erover eens zijn dat een supermarkt op de Heuvel niet de optie is met het meeste draagvlak, maar financiële haalbaarheid zal wel een rol gaan spelen als er miljoenen verschil zitten tussen de varianten. En naast de harde euro’s speelt ook de bereidwilligheid van de eigenaren binnen het plangebied een grote rol. Een ontwikkelaar die geen perspectief ziet in een gedwongen variant zal achteroverleunen en enkele jaren afwachten. Dat is nu net wat iedereen wil voorkomen. Wie wil het centrum van Lieshout nog langer laten zoals het nu is? Er moet toch meer levendigheid komen?

Volgens ons als CDA Laarbeek zou het beter zijn om pas een hard “nee” voor de Heuvel te verkondigen indien je overtuigd bent van de financiële slagingskans van een andere variant. In de rekentijd die je daarvoor nodig hebt zou je ook nog eens naar de oplossing Fransiscushof kunnen kijken.

Wilt u met ons meepraten en -denken, op woensdag 7 december om 20.00 is de volgende achterban vergadering van het CDA Laarbeek in De Dreef in Aarle-Rixtel.

CDA Laarbeek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.