20 juli 2022

Toespraak afscheid Tonny

Beste Tonny,

Daar staan we dan op jouw afscheid als wethouder van gemeente Laarbeek. Wij hadden het graag anders gezien en jou nog 4 jaar als wethouder in het college willen hebben. Je zou het verdiend hebben, maar het is niet anders. Afgelopen 8 jaar als wethouder, maar ook daarvoor als gemeenteraadslid voor het CDA Laarbeek, hebben wij getuigen mogen zijn van je passie om zaken te regelen in het belang van de inwoners van onze gemeente. Hierbij was je onvermoeibaar en voor iedereen bereikbaar. Je hebt als wethouder vele belangrijke portefeuilles gehad. Vaak portefeuilles met een groot afbreukrisico, maar jij durfde ze aan en ging er vol voor om de problemen op te lossen. Of het nou ging over de financiën, het buitengebied, het verkeer of het bedrijfsleven. Jij maakte je er sterk voor. Altijd stond je voor de keuzes die in het college gemaakt waren. Die keuzes bleef je uitdragen, ondanks dat wij als partij er wel eens andere standpunten op nahielden. Als raadsleden hebben we ons altijd vrij gevoeld om anders te beslissen dan dat het college voor ogen hadden. Binnen CDA is het dualisme ten top. En dat werkte. Doordat we goed met jouw konden discussiëren kwamen we tot betere voorstellen in de gemeenteraad. Ik ben er daarom van overtuigd dat gemeente Laarbeek door jouw inbreng een gezonde financiële situatie heeft gekregen, veel woningen heeft kunnen bouwen, ook in de toekomst nog mag bouwen, het industrieterrein Bemmer IV een volwaardig industrieterrein is geworden en een oplossing voor de verkeersproblemen bij de Beekse Brug eindelijk dichterbij is gekomen. Hopelijk wordt jouw werk door het nieuwe college goed voortgezet. Al denk ik dat het nieuwe college je kennis over de verschillende materie en je doortastenheid regelmatig zullen missen.

Wat wij verder zeer in jouw waardeerde is je duidelijkheid. Je wilde inwoners met plannen nooit aan het lijntje houden als het ging over de slagingskansen. Je stond open voor goede ideeën en was bereid je hiervoor in te zetten. Maar als duidelijk was dat een plan geen kans maakte om te slagen, dan werd dit zonder omwegen verteld door jouw. Politiek misschien niet altijd handig, maar wel duidelijk voor een initiatiefnemer. Soms werd zo’n slechte boodschap gewaard en soms ook niet. Maar dit liet je niet van de wijs brengen. Deze manier van werken binnen het CDA Laarbeek heeft mij altijd getrokken en als CDA zijn wij er trots op dat je zo ook naar buiten durfde te treden. Nooit kiezen voor de makkelijke weg en indien nodig de confrontatie aan durven gaan.

Naast je politieke inbreng was je samen met Leandra ook een goede gastheer voor ons als partij. Of het nou ging om fractie-, leden- of bestuursvergaderingen. Altijd konden we bij jullie terecht als er elders geen mogelijkheden waren of omdat het gewoon makkelijk was. De koffie of andere dranken waren altijd ruim aanwezig, waardoor de vergaderingen vaak langer duurde dan gepland.

Wij willen, raads- en commissieleden, bestuur en andere leden van CDA Laarbeek, jouw en Leandra bedanken voor alle toewijding van de afgelopen jaar voor de Laarbeekse gemeenschap. Je bent een voortreffelijk uithangbord geweest voor alles waar CDA Laarbeek voor staat.

Een actief deelnemer aan de politiek zul je niet meer zijn. Maar hopelijk kunnen we als CDA nog altijd een beroep op je blijven doen. Al is het maar bij het zetten van de verkiezingsborden. Maar mensen niet getreurd. De nieuwe generatie Meulensteen heeft zich al aangekondigd. Hopelijk zal de naam Meulensteen nog lang aan de Laarbeekse politiek verbonden blijven.

Om je te bedanken willen we als CDA jouw een symbolisch cadeau aanbieden. Het is een hazelnootboom. Al in de middeleeuwen werd deze boom gezien als een symbool voor kennis en wijsheid. Wijsheid die we vaak bij je hebben gezien, maar die we je ook na je politieke carrière toewensen bij nieuwe uitdagingen in je leven. Naast veel geluk en gezondheid met Leandra en de rest van het gezin.

Tonny en Leandra nogmaals bedankt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.