09 december 2022

Kan het beheer van de Kraaijenbergse plassen anders?

Naar aanleiding van het door het college voorgestelde uitvoeringsplan Kraaijenbergse Plassen 2022-2024 is er door het CDA een fris idee op het gebiedsbeheer ingebracht.

Het CDA wil graag dat het college onderzoekt of het beheer anders kan. Kunnen de inwoners, ondernemingen en natuurorganisaties nog meer bij het beheer betrokken worden? Kan er niet veel slagvaardiger opgetreden worden als de genoemde partijen op voorhand hun belangen op elkaar afstemmen? Wat zijn de mogelijkheden voor een platvorm waarin inwoners, ondernemingen en natuurorganisaties zelf passende beheersmaatregelen bedenken en uitvoeren.

Zijn de partners bereid de extra kosten voor die maatregelen mee te betalen? Elke partner heeft belang bij de aantrekkelijkheid van het gebied of dat nu de buurtbewoner, de natuurliefhebber of de recreant is! Het is niet vanzelfsprekend dat voor alle beheersmaatregelen uit het uitvoeringsplan enkel gemeenschapsgeld van de gemeente wordt ingezet.

Gisteravond is er een motie aangenomen waar antwoorden gevraagd worden op deze vragen. Deze nieuwe vorm van gebiedsbeheer zal op initiatief van het CDA de komende tijd onderzocht gaan worden.

Meer directe betrokkenheid van alle partijen in het gebied van de Kraaijenbergse plassen, daar gaat het CDA voor! De verantwoordelijkheid van het gebied eindigt niet bij de poort van de camping!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.