13 oktober 2021

Perspectief voor de Agri- en Foodsector!

Al generaties lang zorgen onze lokale boeren voor gezond en betaalbaar voedsel. Zij hebben van schrale grond een bloeiende, vruchtbare regio gemaakt. De van oudsher arme streek is een van de welvarendste van Nederland geworden. Inmiddels zijn we ook bekend met de schaduwzijde en maken we ons zorgen over geur, volksgezondheid, dierenwelzijn en milieu. Hoewel de sector al decennia lang in oplossingen investeert, blijkt dit achteraf vaak onvoldoende. De landbouw zit in een stevige transitie en de afstand tussen boer en burger is helaas gegroeid. En dagelijks wordt de sector overstelpt door negatieve berichtgeving waarbij de feiten op de achtergrond raken. Een andere ontwikkeling is de vergrijzing, bedrijfsopvolging door kinderen is niet vanzelfsprekend meer.

Naast de boer gaan staan
De nieuwe gemeente Land van Cuijk kan en moet een flinke bijdrage leveren aan de transitie. Wat willen we als CDA Land van Cuijk? Kort samengevat:

  1. We blijven de agri- en foodsector omarmen en ontwikkelperspectief bieden met heldere kaders voor duurzaamheid. Geen kaders die we elke dag veranderen, maar waar we vooraf goed over nadenken. Een lange termijn visie dus die boer en burger houvast geeft.
  2. Het stimuleren van lokale en regionale initiatieven, zoals bijvoorbeeld ‘Land van Cuijk Boer Bewust’, ‘EigeZwijns’ en een ‘Een Goei Leven’.
  3. Het promoten van korte ketens tussen boer en burger; het product van de boer gaat direct naar de consument. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan het verdienmodel van de boer en maakt de onderlinge afstand kleiner.
  4. De gemeente zorgt voor een vitaal buitengebied, in nauwe samenwerking met haar bewoners, provincie, waterschap en andere spelers. Voor vrijkomende agrarische gebouwen voert de gemeente actief beleid; sloop of herbestemming (wonen, recreatie of passende economische activiteiten).

 

De banenmotor van het Land van Cuijk
Wat te vaak wordt vergeten, onze regio leeft van de AgriFood sector. Naast de boeren heeft onze streek, niet toevallig natuurlijk, van oudsher veel aanverwante bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan grote spelers als Marel, Nutreco, Hendrix Genetics, MSD Intervet, Campina en Danone. Ook in het MKB zien we prachtige parels zoals Globe Milk, Berdex en Smicon. Gezamenlijk bieden zij aan duizenden medewerkers (!) werkgelegenheid en investeren op allerlei manieren doorlopend in ons gebied.

 

Teun Wientjes de specialist
Met de enorme kennis in het Land van Cuijk moet het mogelijk zijn om de komende jaren grote stappen te zetten in onze voedselketen. De nieuwe gemeente moet zelf het belang van de sector onderkennen en dit vraagt om competente raadsleden, wethouders en ambtenaren. Om de daad bij het woord te voegen: het CDA heeft daarom Teun Wientjes als absolute specialist op dit terrein op plek 4 van de kandidatenlijst gezet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.