10 november 2021

Sterke dorpen in het Land van Cuijk

Samen werken aan plannen voor ieder dorp.

Mensen maken de samenleving. Dit is waarom de inwoners een belangrijke partner zijn bij de inrichting van de eigen woon- en leefomgeving. In gesprek met kandidaten uit de huidige gemeente Mill en Sint Hubert, hierbij een overzicht van enkele actiepunten per dorp.

Fractieleider van het CDA Mill en Sint Hubert, Mark Janssen: “De nieuwe gemeente wordt pas echt een succes als er goed naar inwoners geluisterd gaat worden. We gaan pas echt het verschil maken als we de kennis, het gevoel en de passie van lokale inwoners optimaal benutten. Dus onze oproep aan het nieuwe gemeentebestuur en ambtelijke specialisten: Trek de wijken in en maak gebruik van de denk- en doekracht van inwoners. Samen aan de slag!’

Speerpunten voor Mill
Moniek van den Elzen uit Mill vult enthousiast aan; ‘Als CDA hebben we ervoor gekozen om concrete speerpunten per dorp en/of wijk te willen realiseren. Zo willen we heel graag met Millse inwoners aan de slag met de uitwerking van één centraal toekomstplan voor de herbestemming van de kerk, gemeentehuis en centrum. Met ruimte voor wonen, horeca en ontmoeting.

Bijvoorbeeld samen nadenken hoe we in de Kerkstraat terrassen meer ruimte kunnen geven. En of hoe we op de locatie van het huidige gemeentehuis betaalbare starters- en seniorenwoningen kunnen realiseren.

Verder willen we samen met inwoners nadenken over de herinrichting van omgeving De Wester tot een aantrekkelijke ontmoetings- en speelpek. En zijn we nog steeds enthousiast over het idee naar een onderzoek voor de verplaatsing van sporthal de Looierij richting de scholen en buitensportlocatie aan de Langenboomseweg. Ook dan komt er ruimte voor extra seniorenwoningen, dichtbij het Millse centrum en Aldenhorst.’
 

Speerpunten voor Sint Hubert
Collega gemeenteraadslid en kandidaat-raadslid Hans Vermeulen is helder over zijn ambities voor Sint Hubert: ‘het wordt tijd dat er in Sint Hubert voldoende bouwlocaties beschikbaar komen, zodat de jeugd in het dorp kan blijven wonen. De afgelopen vier jaar heeft het gemeentebestuur hier, ondanks ons herhaaldelijke aandringen, onvoldoende aandacht voor gehad.

Met voldoende bouwlocaties hebben we het niet over een paar kleine plannen, maar over een echt masterplan met meer dan voldoende woningen voor de lange termijn. En  genoeg ambtelijke capaciteit, zodat er daadwerkelijk plannen van de grond komen en er ook echt gebouwd gaat worden.’

Speerpunten voor Wilbertoord
Maarten van Gemert; ‘Met Mark in ons midden krijgen aandachtpunten voor Wilbertoord, de maximale aandacht. Naast het aanwijzen van voldoende woningbouw locaties, zodat vooral de jeugd in het eigen dorp kan blijven wonen is Mark volop in gesprek om samen met inwoners na te denken over de toekomst van de kerk, kroeg, de Wilg en de sportlocaties. Het zou mooi zijn als het hele dorp meedenkt over een plan voor de toekomst. Met aandacht voor wonen, sport, school, ontmoeting en zorg voor elkaar. Net zoals in Langenboom, maar dan vanuit de Wilbertoordse wensen en behoeften’.

Speerpunten voor Langenboom
Patricia Verstraten actief vanuit de samenwerking met Dorpslijst Langenboom: ‘Ook voor in Langenboom is het belangrijk dat we zorgen voor voldoende bouwlocaties in het dorp. En daarbij 1 op de 3 woningen alleen voor starters worden gebouwd en 1 op de 3 woningen voor senioren, want ook dan komen gezinswoningen beschikbaar. Daarnaast is het belangrijk dat het plaatsen van een mantelzorg woning, flexibele woningen en of het splitsen van woningen makkelijker wordt. 

Uiteraard zijn we verder voor de snelle uitvoering van het Dorpsplan Langenboom. We hebben volop gewerkt om dit plan te realiseren en voelen nu ook de verantwoordelijkheid voor het goede vervolg. Verder willen we graag een onderzoek naar de verplaatsing van basisschool ‘t Stekske richting het sporthart. Hierbij denken wij aan een compact en duurzaam schoolgebouw, dichtbij de sportvoorzieningen.

En met betrekking tot de plannen rondom de Kuilen. Als CDA en Dorpslijst Langenboom waren we tegen de kuilenvisie zoals die nu door de meerderheid van de raad is vastgesteld. En zijn we voor goed overleg met inwoners. Graag kijken we samen met inwoners naar de ontwikkeling van activiteiten met aandacht voor de omgeving, recreatie en natuur. Samen aan de slag dus!’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.