31 mei 2022

Joep Baltussen: Mei in de gemeenteraad

Veel mensen vragen mij ‘Hoe bevalt het raadswerk?’. Ik vertel vaak dat de gemeente(raad) een universum op zich is, met eigen logica, taal, regels en gewoontes. Om te kunnen functioneren moet je ook een beetje ‘inburgeren’ in de raad. Wist je bijvoorbeeld dat alle raadsleden elkaar elke vergadering de hand schudden? Eerst snapte ik niet wat iedereen telkens aan het doen was, maar na een tijd viel het kwartje. Collega Liesbeth van Heeswijk vertelde dat raadsleden door een hand te geven symbolisch laten zien dat ze ongewapend zijn, een mooie gedachte.

Dat inburgeren lukt steeds beter en ik leer iedere dag bij. Dat moet ook, want intussen is er genoeg te doen! Afgelopen maand bv. dodenherdenking, opening Cuijks Archief, bezoek aan dorpshuis Oelbroeck en verschillende mensen weer geholpen met hun contact naar de gemeente, dat blijft mooi om te doen. De aankomende vergadering van 30 juni wordt zeker voor inwoners van Sint Tunnis enorm bepalend: waarschijnlijk wordt er zowel besloten over het centrumplan als over het oude gemeentehuis. Ontzettend belangrijk voor woningbouw, de detailhandel en een bruisende Brink!

Komende maand ga ik in deze en nog meer onderwerpen duiken! Heb je vragen of opmerkingen, stuur me gerust een DM of mailtje naar joep.baltussen@cdalvc.nl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.