21 januari 2023

GroeneWoudGas goed voor 1,1 miljoen m3 gas per jaar.

Het was een geslaagd en interessant bezoek aan GroeneWoudGas op woensdagavond 18 januari jl. Een kijkje in de mestkeuken waar CO2 gereduceerd wordt en veel groen gas wordt geproduceerd. Het vergisten van verse koeienmest is dus een groot succes. De restproducten leveren geld op. De vraag naar deze producten is groot, zeker nu kunstmest duur en schaars is. Een volledige kringloop ten gunste van ons milieu, een proces dat van grote waarde is in de stikstofproblematiek.

GroeneWoudGas produceert momenteel 1,1 miljoen m³ gas per jaar. Het gas gaat naar alle huishoudens in Sint-Oedenrode. Momenteel is er volgens ondernemer Frank van Genugten meer aanbod dan hij kan verwerken. Dat betekent dat nieuwe aanbieders op de wachtlijst staan. Frank heeft de mogelijkheid om de productie uit te bereiden, maar dan moet er geïnvesteerd worden in een extra silo van 4000 m³ en aanpassing worden uitgevoerd aan zijn installatie. Dat is vooralsnog niet het grootste probleem. Vergunning is er, echter in de zomerperiode is de afzet op het net soms beperkt omdat er dan minder verbruikt wordt dan er wordt geproduceerd. Dit is op te lossen door de aanleg van een gasleiding naar Veghel over een lengte van 3 km.

De Netbeheerder Enexis is daar nog niet toe bereid in verband met de kosten voor de aanleg van de leiding. Het gas is in Veghel van harte welkom gelet op de hoeveelheden gas die door verschillende bedrijven worden verbruikt.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.