11 april 2017

Pasen Passie-Paasconcert in geheel gerenoveerde voormalige Joannes de Doperkerk in Klundert

Op donderdag 13 april vindt er een uniek Passie-Paasconcert plaats door het landelijk bekende koor Deo Juvante uit Huizen, Het Groot Nationaal Strijkorkest, Johan Bredewout, piano en Henk Strootman, orgel. In de geheel gemoderniseerde voormalige Joannes de Doperkerk (Cultureel Centrum Klundert) zal een unieke uitvoering van het indrukwekkende Passie-Paasoratorium “Van Liefde ongekend” plaats vinden, waarbij het Marcusevangelie in muziek en teksten centraal staat.

Op 20 april worden alle verenigingen uit de gemeente Moerdijk uitgenodigd. Strootman over die avond: ,,Dan laten we aan alle verenigingen zien wat voor mogelijkheden het gebouw hen te bieden heeft."

Joannes de Doperkerk (Cultureel Centrum Klundert)

Voor Stichting Cultureel Klundert betekent muziek een verbindende factor en nodigde mede daarom in de Stille Week voor Pasen, koor en orkest uit naar het Cultureel Centrum in Klundert te komen.

De voormalige Joannes de Doperkerk is omgebouwd tot een voortreffelijke concertzaal met een

karakterestieke akoestiek. Publiek, koor en musici voelen zich meer dan thuis in deze voortreffelijke ambiance. Henk Strootman, de man achter het Cultureel Centrum, laat met trots het resultaat zien. ,,De hele kerkvloer is eruit gehaald en daarvoor in de plaats zijn grote zwarte tegels gelegd", vertelt Henk Strootman. ,,Daaronder zit 2 kilometer slang van de vloerverwarming. Het dak is wel aangepakt maar het is niet vernieuwd. Dat gaan we later doen. In 2024 moet het gebouw asbestvrij zijn en in het dak zit asbest, dus voor die tijd moet het vernieuwd zijn. De hele renovatie wordt in drie fases uitgevoerd. Nu wordt de binnenkant van het gebouw aangepakt."Terwijl Strootman dit vertelt zijn schilders bezig om de muren te voorzien van een lichte kleur. ,,Het dak is groen zoals het was, de bovenkant van de muren is wit en de onderkant wordt heel licht groen. Ik vind het resultaat heel mooi."

Door het schoonmaken van de glas-in-loodramen komen de prachtige Bijbelse afbeeldingen beter tot hun recht. ,,En dan is alleen de binnenkant van de ramen nog maar schoon gemaakt", zegt Strootman. ,,De buitenkant moet nog gedaan worden."

Uniek nederlands oratorium:  Van Liefde ongekend

Op muziek van Johan Bredewout en tekst van Hans de Ruiter wordt in het eerste deel van het oratorium “Lam Gods”, de intocht in Jeruzalem, de gevangenneming en de terechtstelling van Jezus verteld. Tussendoor worden door een lector enkelen Bijbelpassages gelezen.

Als extra, anders dan bijvoorbeeld bij de Mattheuspassion, eindigt het niet bij het sterven van Jezus, maar wordt in deel 2 van het oratorium “Christus is waarlijk opgestaan” de opstanding van Jezus bezongen. Het oratorium wordt geheel in het Nederlands uitgevoerd.

Uitvoerenden

De Chr. Koorvereniging Deo Juvante uit Huizen  heeft vooral in de afgelopen 40 jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en groeide onder de vakbekwame leiding van dirigent Bert Moll  uit tot één van de grotere, bekende koren van Nederland.

De warme klanken typeren de koorzang van Deo Juvante en zijn samengebracht op de vele cd’s welke van het koor verschenen.

Het koor zal in de Johannes de Doperkerk op vakkundige wijze worden begeleid door Het Groot Nationaal Strijkorkest met Barbara Kurmann als concertmeester alsmede door Johan Bredewout op vleugel en Henk Strootman op orgel

Plaats: Joannes de Doperkerk (Cultureel Centrum Klundert),  

Molenstraat 31, 4791HL te Klundert.

Tijd: donderdag 13 april om 20.00 uur.

Toegangskaarten à € 12,50  zijn te bestellen op www.stichtingcultureelklundert.nl

en verkrijgbaar bij Primera Van de Berge, bij Albert Heijn In de Klundert en op de avond van 13 april  aan de kerk.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.