16 mei 2018

Raadsbreed akkoord en nieuw college

Het is zover! Een raadsbreed akkoord én een nieuw college! Afgelopen weken is er achter de schermen hard gewerkt om met alle partijen te komen tot een raadsbreed akkoord. Tevens is er invulling gegeven aan het nieuwe college. We zijn er trots op dat alle partijen in Oirschot nu samen tot een akkoord zijn gekomen. Op dinsdag 15 mei is het akkoord unaniem door de gemeenteraad van Oirschot aangenomen en zijn de nieuwe wethouders geïnstalleerd.

Als CDA Oirschot - de Beerzen zijn we trots op het bereikte resultaat. We zijn altijd al een voorstander geweest van een meer raadsbrede samenwerking. Het nu bereikte akkoord zal wel een andere manier van werken gaan vragen. Dit zal van de fracties, de raad, het college en het ambtelijk apparaat een inspanning vergen. De ingeslagen weg zal in het begin mogelijk nog wel enkele hobbels bevatten, maar wij hebben er vertrouwen in dat het uiteindelijk tot betere samenwerking zal komen en daarmee tot een nog mooiere gemeente Oirschot. Samen Doen!

Verslag formatieproces

Op advies van informateur Peter Noordanus is er de afgelopen hard gewerkt aan de totstandkoming van een raadsbreed akkoord voor de komende bestuursperiode. Onder leiding van formateur Judith Kastelijn is dit proces nu afgerond.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 15 mei heeft formateur Judith Kastelijn in de openbare besluitvormende raadsvergadering verslag van het formatieproces gedaan. Het accent heeft tijdens het formatieproces gelegen op het opstellen van een beleidsakkoord en samenwerkingsafspraken met alle zes de raadsfracties samen. De gemeenteraad heeft het beleidsakkoord vervolgens unaniem aangenomen en daarmee is het een raadsakkoord geworden. Daarnaast zijn de drie kandidaat wethouders geïnstalleerd om aan de slag te gaan als wethouder in de gemeente Oirschot.

Beleidsakkoord 2018 -2022

Het raadsakkoord bestaat uit vijf thema’s met daaronder in totaal 30 onderwerpen waarmee raad en college aan de slag gaan de komende vier jaar. Het college maakt op basis van dit raadsakkoord een uitvoeringsprogramma, waarin de financiële onderbouwing, prioritering en interactie van de verschillende onderwerpen op hoofdlijnen wordt uitgewerkt. Dit uitvoeringsprogramma legt het college nog voor het zomerreces ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. 

De vijf centrale thema's in het beleidsakkoord zijn:

  • Versterken identiteit en economische kracht van Oirschot
  • Leefbare wijken, buurten en dorpen
  • Transitie buitengebied
  • Transitie naar duurzame energie
  • Sterke gemeente 

Het volledige akkoord vindt u via deze link.

De gemeenteraad van Oirschot heeft een belangrijke stap gezet om de samenwerking tussen raadsfracties en met het college verder te optimaliseren. De samenwerkingsafspraken geven inhoud aan de overlegstructuur, evaluatiemomenten en de taakomschrijvingen van wethouder en raadsleden. Hierin is de raad nadrukkelijk kader stellend, waarbij het college op zoek gaat naar passende oplossingen, die steun vinden bij een (wisselende) meerderheid in de gemeenteraad.

Nieuw College

Omdat we de komende bestuursperiode (2018 – 2022) werken met een raadsakkoord, werken de wethouders vanuit dit akkoord namens alle fracties. De drie grootste partijen leveren een wethouder voor het nieuwe college. Het gaat om de volgende bestuurders:

  • Piet Machielsen (vanuit het CDA)
  • Jan Heijman (vanuit De Gewone Man)
  • Esther Langens (vanuit Dorpsvisie)

 

Bron foto: gemeente Oirschot

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.