28 maart 2019

Verkiezingen Waterschap & Provinciale Staten Definitieve Uitslagen

Vorige week woensdag waren de verkiezingen voor Waterschap en Provinciale Staten. Inmiddels zijn de definitieve uitslagen bekend.

Waar we landelijk als CDA een behoorlijk verlies moeten incasseren, kunnen we als CDA Oirschot - de Beerzen tevreden zijn met de uitslag in de gemeente Oirschot. We willen hierbij ook alle winnaars feliciteren met het behaalde resultaat. Nu aan de slag voor een nog mooiere Provincie en Waterschap. Samen Doen!

Provinciale Staten

In de Provinciale Staten heeft het CDA een verlies geleden van 9 naar 8 zetels.

Hoewel we ook in Oirschot voor de Provinciale Staten procentueel een klein verlies (0,6%) moeten incasseren, blijven we de grootste partij. Daarnaast is ons verlies veel kleiner dan de landelijke trend én hebben we, door de hoge opkomst, wel een kleine 300 stemmen meer gekregen dan in 2015. Bedankt daarvoor!

Onze lokale en regionale kandidaten hebben het ook prima gedaan. Ria v.d. Hamsvoord (3619 stemmen, waarvan 263 in de gemeente Oirschot) en Judith Kastelijn (512 stemmen, waarvan 318 in Oirschot) hebben onze gemeente en regio prima vertegenwoordigd, maar dit was niet voldoende voor een zetel op basis van voorkeursstemmen.

Waterschap De Dommel

Hoewel de voorlopige uitslagen lang een verlies van twee zetels (van 5 naar 3) lieten zien, blijkt in de definitieve uitslag dat het verlies iets minder groot is. We behalen uiteindelijk 4 zetels bij het Waterschap De Dommel.

Daarentegen was voor het Waterschap de uitslag in Oirschot overweldigend! Met een groei van 20,5% naar 32,0% zijn we met afstand de grootste partij. Het enorme aantal voorkeursstemmen in onze gemeente op Henk v.d. Schoot (1440) heeft hier absoluut een rol in gespeeld. Helaas was dat voor Henk nét niet voldoende voor een zetel op basis van voorkeursstemmen. In totaal heeft hij 2978 voorkeursstemmen behaald, waar er ruim 3500 benodigd waren.

Ook Henk Evers heeft met 512 voorkeursstemmen, waarvan 109 in onze gemeente, een prima resultaat neergezet.

Op de website van de gemeente Oirschot is de complete uitslag terug te vinden.

In de twee tabellen onder dit artikel vindt u een samenvatting en vergelijking met de verkiezingen PS/WS van 2015.

Wij bedanken al onze kiezers voor hun stem, en in het bijzonder diegenen die op onze lokale en regionale kandidaten hebben gestemd. De komende jaren gaan we weer aan de slag, samen met u, voor een nog mooier Brabant!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.