19 maart 2018

Wonen in Oirschot, de Beerzen en Spoordonk

Het CDA maakt werk van woningbouw

Realisatie van woningbouw voor alle doelgroepen is van groot belang voor een leefbare gemeente. Enerzijds om de jeugd te behouden voor onze kernen: zij zijn de toekomst van onze verenigingen en scholen. Aan de andere kant willen we onze senioren een mooie toekomst bieden in hun eigen omgeving.

De afgelopen jaren is er door ons veel energie gestoken in het realiseren van nieuwbouw voor alle doelgroepen in alle kernen. Het resultaat mag er zijn: in onze gemeente zijn de afgelopen vier jaar per 1000 inwoners 18 woningen gerealiseerd. Ruim 300 nieuwe woningen in alle kernen, voor jong en oud. Onder aanvoering van onze wethouder Piet Machielsen zijn we daarmee veruit koploper in De Kempen én het Stedelijk Gebied.

Oud en jong willen in Oirschot kunnen wonen. Als lokale voorvechter blijven we daarom het succesvolle Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) stimuleren en blijven we voorstander van startersleningen

De gemeentelijke woonbehoefte moet slimmer worden ingevuld. Daarvoor maken we gebruik van lokale, regionale en provinciale kennis en afspraken. Het CDA gaat voor nog meer passende en betaalbare woningen voor de jeugd, levensloopbestendig bouwen en kleinere woningen voor (alleenstaande) ouderen.

Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het CDA maakt dit mede mogelijk. Zorginitiatieven in de vorm van zorgcoöperaties, ouderinitiatieven rondom woonvormen, en mantelzorginitiatieven krijgen van het CDA alle steun.

De tijd van grootschalige nieuwbouwwijken is voorbij. De gemeentelijke grondvoorraad is duidelijk kleiner dan een aantal jaren geleden. Eigenaren van 'lege' plekken, leegstaande panden en grootschalige erfgoedcomplexen worden door ons uitgedaagd om met woningbouwinitiatieven aan de slag te gaan.

Het CDA kijkt ook kritisch naar de toewijzingsregels voor woningen. De woningen moeten terecht komen bij de mensen waar ze voor bedoeld zijn. Bijvoorbeeld door het opnemen van een bewoningsplicht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.