20 januari 2020

"De partij tegen polarisatie, dát is het CDA."

Vandaag bracht Minister Hugo de Jonge een bezoek aan Oss op uitnodiging van de CDA Oss fractie om zijn kijk te geven op het komende decennium en de ‘Zij aan Zij’ maatschappij. “Wat staat ons te wachten?” Verder gaf hij mensen uit de zaal de gelegenheid om vragen te stellen of hun zorgen te uiten.

De drukbezochte avond begon met de opening door CDA Oss voorzitter Marjolein van Hoek. De gespreksleider Arjan Calatz begon met de actualiteiten van de dag die de Jonge waren bijgebleven. De legalisering van harddrugs die wordt opgeworpen en volgens de vicepremier een slecht idee is en de panda’s van het Ouwehands passeerden de revue.

“Ik dacht dat ik in een zaal met alleen maar CDA leden was, maar wat mooi om te zien dat dit niet het geval is. Er is een brede opkomst uit alle lagen van de samenleving. Wat goed dat u er allemaal bent!”

De Jonge bleek blij te zijn met de gemêleerde opkomst in de Binnenstad. “Ik dacht dat ik in een zaal met alleen maar CDA leden was, maar wat mooi om te zien dat dit niet het geval is. Er is een brede opkomst uit alle lagen van de samenleving. Wat goed dat u er allemaal bent!”

De minister stak in op verschillende thema’s. Aan bod kwam uiteraard de zorg, onderdeel van de portefeuille van de minister, waarin hij aangaf dat administratieve lasten nog steeds een probleem zijn waar veel mensen tegenaan lopen. “Bedenk dat je aan de overkant van de tafel altijd een bondgenoot kan vinden om er vanaf te geraken.”

Hugo de Jonge stak vooral ook in op het maatschappelijk aspect binnen de zorg op gemeentelijk niveau. Hij verwoordde dat door aan te geven dat je met “regels en pegels kan je een stad niet runnen. Dat geeft geen zorg, mensen geven zorg.”

“Wat komt er op ons af in het nieuwe decennium?”, werd de centrale vraag van de avond. Volgens de Jonge wordt het een decennium van grote onzekerheden op geopolitiek niveau, op het gebied van klimaat en de energietransitie, de vergrijzing en de stijging van de zorgvraag, de pensioenkosten. Grote thema’s die op ons afkomen en waar we een oplossing voor moeten vinden.

“Polarisatie ligt op de loer bij bijna al deze thema’s, want vanaf de flanken wordt een thema beetgepakt”. De Jonge maakt echter de bewuste keuze voor het politieke midden als overtuiging. “De partij tégen polarisatie, dát is het CDA en ik roep anderen op om ook te kiezen voor het midden als overtuiging.”

“De partij tégen polarisatie, dát is het CDA en ik roep anderen op om ook te kiezen voor het midden als overtuiging.”

De minister ging vervolgens in gesprek met de zaal om op zoek te gaan naar de echte verhalen uit de gemeente Oss om hem te helpen “zijn werk beter te kunnen doen”.

Aan bod kwamen verschillende onderwerpen zoals proeftuin de Ruwaard waar de cliënt aan het roer staat bij het rondetafelgesprek met de centrale vraag “wat wil je, wat kun je en wat heb je nodig”. Verder kwam de preventie in de zorg ter sprake die ook werd gekoppeld aan innovatie in de zorg. Hierover gaf de minister duidelijk aan dat innovatie in de zorg die gericht is op het besparen van menskracht vaak het meest effectief blijkt te zijn.

Ook de marktwerking in de zorg kwam ter tafel. “Als je zegt ‘minder markt’, dan is me dat uit het hart gegrepen. Niet terug naar vroeger, maar naar eenvoud, elkaar kennen in de wijk in plaats van maximale keuzevrijheid.”

Het jeugdzorgprobleem passeerde uiteraard ook de revue. “ De helft van de jeugzorgproblemen zijn met gezond boerenverstand op te lossen.” Dit werd ook gekoppeld aan de hoge mate van burn-outs onder jongeren, een zeer actueel thema. “In een constant veranderende wereld waarin alles sneller gaat, lijkt het te gaan om het aantal likes dat je krijgt.”

CDA Oss fractievoorzitter Mari van Kilsdonk sloot de avond af met de vraag wat het toekomstbeeld is van de minister voor over 10 jaar. Wat gaat de ‘Zij aan Zij’ visie van het CDA ons brengen?

“Een duidelijke stem tegen polarisatie en samen de zoektocht starten naar de oplossingen van nieuwe onzekerheden en om te behouden wat je belangrijk vindt, daar mag je mij en het CDA Oss op aanspreken.” “Dan pakken wij samen die handschoen op”, aldus Mari van Kilsdonk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.