15 maart 2019

Jongeren maken kennis met gemeentepolitiek

Voor het tweede jaar op rij ontvingen burgerleden Kai Bloemers (CDA) en Jade van der Linden (GroenLinks) leerlingen van het Maaslandcollege in de Raadzaal van het gemeentehuis. Net als vorig jaar was het doel de participatie onder jongeren te bevorderen en ze bewust te maken van de invloed die ze kunnen hebben op hun omgeving. Naast informatie over hoe de gemeentepolitiek werkt, wat het belang van stemmen is en welke partijen in de Osse raad zitten werd er een kort debat gehouden met verschillende stellingen. Veel leerlingen namen een duidelijk standpunt in en konden dit goed verdedigen.

"De ledenaantallen van bijna alle politieke partijen lopen terug en veel jongeren voelen zich ook niet aangetrokken door de lokale politiek. Ze denken dat je mening er alleen toe doet als je stemgerechtigd bent. Daarom is het belangrijk ze bewust te maken van de mogelijkheden die ze juist wél hebben", aldus Kai Bloemers.

Bloemers en van der Linden legden uit dat hoewel ze vaak tegenstrijdige meningen hebben, alle partijen toch op een bepaalde manier de samenwerking moeten zoeken. "Het lijkt vaak alsof politici altijd ruzie hebben met elkaar, maar eigenlijk kunnen we het best goed met elkaar vinden. Het is belangrijk de mening van de ander te respecteren."

De begeleidend docent vanuit het Maaslandcollege merkte op dat de invloed van de leerlingen groot is wanneer zij weer thuis zijn. "Als ze thuis vertellen wat ze hebben gedaan vandaag haalt het ouders misschien wel over om te gaan stemmen op 20 maart voor de Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen, terwijl ze dat in eerste instantie niet van plan waren."

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.