25 juni 2021

"Neem fietsende schooljeugd uit Oijen beter mee in plannen nieuwe ontsluitingsweg"

Tijdens de adviescommissie ruimte van 25 juni sprak fractielid Kai Bloemers over het voorliggende plan van de Noordelijke Ontsluitingsweg. Volgens CDA Oss is tot nu toe onvoldoende meegenomen in de plannen wat de effecten zijn voor het verkeer op de Oijenseweg, zowel noordelijk richting Oijen als ter hoogte van de wijk Oijense Zij. "Op deze weg fietsen iedere dag veel mensen, de meesten jeugd uit Oijen, maar ook Alphen en Maasbommel die onderweg naar school zijn of terug naar huis willen."

Sinds de Oijnseweg werd afgesloten ter hoogte van de Frankenbeemdweg en Spitsbergerweg is de Oijenseweg veel autoluwer geworden. "Met het openen van de blokkade openen we de doos van Pandora, ik denk dat de generatie Ossenaren en Oijenaren die nog weet hoe het was toen de Oijenseweg als primaire verbindingsroute werd gebruikt kan beamen dat deze route gevaarlijk was. Laten we leren van het verleden" Het CDA Oss heeft de portefeuillehouder opgeroepen om het hele tracé inclusief de oversteek bij de nieuwe ontsluitingsweg mee te nemen en kreeg deze toezegging.

De ontsluitingsweg zelf kwam uiteraard ook ter sprake. Het CDA is nooit groot voorstander geweest van een megalomane Noordelijke Randweg. Uit onderzoek bleek ook dat het niet de zaligmakende oplossing is voor de problemen op de Singel. Kai sprak hierover tijdens de commissie "De Singel moet op de schop, maar deze ontsluitingsweg is wel noodzakelijk. We kunnen onze ogen niet sluiten voor wat er gaat komen, Oss gaat veel bouwen in Oss Noord-West en je kunt niet ongelimiteerd huizen blijven bijbouwen zonder iets te doen aan de infrastructuur. Oss heeft de afgelopen decennia onvoldoende geïnvesteerd in haar wegennet."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.