23 mei 2017

Bijdrage: CDA voorjaarsnota 2018

We gaan door op de ingeslagen weg. Daar is alle reden toe, want ’s-Hertogenbosch staat er financieel goed voor. De CDA fractie wil hiervoor haar complimenten uitspreken richting het college. Er zijn maar weinig - zo niet geen - gemeentes met meer dan 100.000 inwoners die er zo goed voor staan als ’s-Hertogenbosch. 

Deze voorjaarsnota kan als positief vertrekpunt naar de begroting 2018 dienen. Het CDA wenst nog eens stil te staan bij de lijnen door het college uitgezet: 

  1. Werk, werk, werk
  2. Wonen
  3. Sterke stad, sociale stad
  4. Sterke en duurzame stad

Werk, werk en nogmaals werk 

Werk heeft voor het CDA absolute prioriteit. Met een werkloosheid boven het landelijk gemiddelde - namelijk 7 % -  is hier nog werk aan de winkel.

Ook het college zet hier terecht fors op in. Het college noemt Data Science als nieuw speerpunt. Het CDA sluit zich daar bij aan. Met een aantrekkende economie is er groter werkaanbod. We moeten zorgen dat vraag en aanbod op elkaar aansluiten. Vorige week kopte het Brabants Dagblad bijvoorbeeld dat JUMBO 540 mensen zoekt voor haar distributiecentrum in Den Bosch. Hoe gaan wij stimuleren dat mensen van de Weener-groep hier aan de slag gaan? Daarnaast: hoe helpen we laagopgeleide Bosschenaren aan werk?  Het CDA wijst op landelijke voorbeelden, zoals het benutten van de ambachtseconomie en het actieplan detailhandel. Dergelijke voorbeelden kunnen ook hier opgepakt worden en een bijdrage leveren aan het creëren van banen. 

Het CDA maakt zich zorgen over de vermenging van de boven- en onderwereld. Terecht maken we voor de bestrijding hiervan extra geld vrij. Wél vraagt het CDA ook aandacht te besteden aan de betrokkenheid van de burgers: essentieel voor de oplossing van dit probleem. Hoe gaan wij deze betrokkenheid stimuleren? 

Ook de uitkomst van de veiligheidsmonitor van vorige week vraagt om aandacht. Het kan en mag niet zo zijn dat de Bosschenaar niet meer veilig over straat kan.

Wonen: bouwen, bouwen en nogmaals bouwen is de enige oplossing

De druk op de woningmarkt neemt toe. De middengroepen dreigen niet alleen tussen wal en schip te vallen: zij vallen tussen wal en schip. Bouwen, bouwen en nogmaals bouwen is hiervoor de enige oplossing. Het CDA accepteert het door het college uitgezet tijdspad niet. We moeten onze dorpen Nuland en Vinkel niet vergeten. Met name in Vinkel is duidelijk zichtbaar dat jongeren vertrekken. We moeten de inwoners in Vinkel ondersteunen, zodat het dorp leefbaar blijft.  Het college heeft de ambitie gesteld 3000 woningen per jaar te transformeren tot energiezuinige woningen.  Dit zal - naast een grote investering - nog de nodige energie vragen voordat de eerste energiebesparing zichtbaar wordt. Het CDA wil graag in de commissie praten over hoe inhoud gegeven kan worden aan deze ambitie.Als het college praat over de bereikbaarheid, noemt zij uitsluitend de A2. Wij willen ook de aandacht op de A59 vestigen. Alle investeringen voor een goed vestigingsklimaat starten met een optimale bereikbaarheid. 

Een sterke stad is ook een sociale stad

Het is beter schuldenproblematiek te voorkomen dan te genezen. Als het koppelen van systemen leidt tot een vervroegde signalering, dan zijn wij voor. De budgetten voor de feitelijk bestrijding komen dan beschikbaar voor andere zaken. Wat het CDA betreft is dat een win win situatie.

We moeten zuinig en trots zijn op onze “mantelzorgers”. De kracht en inzet van mantelzorgers gaat elk budget te boven alle reden dus om deze vrijwilligers optimaal te faciliteren.Dat we wat betreft eenzaamheid nu op de norm zitten, is wat het CDA betreft een mooi begin en niet meer dan dat. Een eenzaamheids-percentage van 9 % is nog altijd te hoog! 

Het culturele klimaat is een wezenlijke factor in de kracht van de stad die eerder meer dan minder aandacht verdient. 

Het CDA denkt dat grens aan wat we kunnen bezuinigen nu wel bereikt is. 

De keuze voor de gebouwen moet de samenwerking tussen Bibliotheek/Muzerije/Babel niet in de weg staan. Wij zouden graag de gebouwendiscussie willen stoppen door de gebouwen samen te voegen. Op deze manier kan de samenwerking versneld tot stand kan komen.In het raadsvoorstel wordt gesproken over een drietal investerings-terreinen: Onderwijshuisvesting, WeenerXL en sportaccommodaties. Het CDA wil graag over de nut en noodzaak hiervan praten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.