12 juli 2017

CDA wil verlaging van de hondenbelasting

De afgelopen jaren is er meerdere malen gesproken over het afschaffen of het terugbrengen van de hondenbelasting naar een doelbelasting. Eén derde van de Nederlandse gemeenten heeft de belasting inmiddels al afgeschaft en andere gemeenten zijn overgegaan op een doelbelasting.

Een gedeelte van de huidige belasting wordt niet besteed aan de voorzieningen voor honden, maar gaan rechtstreeks naar de algemene middelen van de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Mart van Nistelrooij herover: ”De hondenbelasting in de huidige vorm, is  niet meer van deze tijd en dringend toe aan een herziening.”  Daarom heeft het CDA het College van B&W, bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2018 gevraagd te onderzoeken wat de gevolgen zijn om de huidige hondenbelasting om te zetten naar een doelbelasting.

Mart van Nistelrooij wil: ”De hondenbelasting de komende jaren verlagen en het gat wat hierdoor ontstaat in de begroting compenseren met de meevallers in 2019, 2020 en later”. Om dit doel te bereiken heeft Mart een motie ingediend die door een grote meerderheid van de gemeenteraad werd ondersteund. In de begroting van 2018 moeten de resultaten zichtbaar zijn voor de hondenbezitters.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.