11 juli 2021

CDA vraagt opnieuw aandacht voor openbaar vervoer in Nuland

’s-Hertogenbosch 5 juli 2021 - In 2018 heeft het CDA tweemaal vragen gesteld aan het College van B&W over en aandacht gevraagd voor het  openbaar vervoer in Nuland. Opnieuw vraagt CDA-raadslid Ingrid van Zwambagt aandacht voor dit onderwerp.

De aanleiding hiertoe is een artikel dat onlangs in het Brabants Dagblad verscheen. In dit artikel werd gemeld dat Arriva  transitieplannen heeft gepresenteerd waarin opgenomen is dat vanaf 2022 de weekenddienst van lijn 90, welke rijdt van Den Bosch via Nuland, Geffen naar Oss v.v. vervalt. Het argument dat gebruikt wordt is dat deze buslijn in het weekend te weinig wordt gebruikt. “Te weinig om een buslijn rendabel te laten rijden.” aldus Arriva.

Ingrid van Zwambagt hierover: “Wij begrijpen dit argument als je leest dat er op zaterdag 27 en zondag gemiddeld 22 passagiers gebruik maken van deze buslijn.  Maar toch wordt  Nuland minder bereikbaar met het OV, wat ten koste gaat van de leefbaarheid.”

Het CDA is van mening dat fijn wonen ook om bereikbaarheid vraagt. “Bij een inclusieve samenleving hoort dat mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer ook in de weekenden andere delen van de gemeente moeten kunnen bereiken om te kunnen gaan werken en deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten.” aldus Ingrid van Zwambagt.

De provincie is verantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer. Het CDA is van mening als het over de bereikbaar en leefbaarheid van de kernen gaat er zeker ook een rol is weggelegd voor de gemeente. Daarom roept het CDA het College van B&W op om in gesprek te gaan de Dorpsraad Nuland en de provincie Noord Brabant en samen met hen te kijken op welke manier er een alternatief kan worden geboden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.