18 maart 2018

Een kind in armoede is een gezin in armoede. Hoe help je?

De partijen buitelen over elkaar heen in campagnetijd. Wie heeft het meeste gedaan de afgelopen tijd. Heeft lokaal wel invloed landelijk? Landelijke kopstukken kruisen de degens op de nationale TV. Is de aandacht voor armoede achtergebleven of mag je trots zijn dat onze gemeente met de Quiet073, het Netwerk tegen Armoede, de ambassadeurs meedoen op school en het in december 2017 unaniem in de raad aangenomen Aanvalsplan Den Bosch Schuldenvrij.

Een kind in armoede is een gezin in armoede. Dus hoe help je het gezin.

Of het een alleenstaande ouder is of in welke samenstelling dan ook. Met het ophalen van de hulpvraag. Op school, via de buren, op de sportclub. De schaamte voorbij. Met het (weer) leren hoe om te gaan met inkomsten en uitgaven. Dat begint bij de jeugd. Daarvoor is bijvoorbeeld door de gemeente de app KRAP.nl gemaakt. Gratis te downloaden en gemakkelijk. Ook door de ouders te gebruiken om daarmee (via de digitale taal van de jeugd) de jeugd te bereiken. En om er zelf ook mee aan de slag te gaan. Voor morgen.

Ik ben er trots op dat ik hiervoor verantwoordelijkheid heb mogen nemen. En dat ik de afgelopen jaren steeds heb gezegd dat het klussen aan het armoede- en schuldenvraagstuk niet links is of rechts. Of lokaal. Dit is van ons allemaal. Van de gehele Gemeenteraad, de scholen, de sportverenigingen, het netwerk tegen armoede, kortom van de samenleving. Het unaniem aangenomen aanvalsplan Den Bosch Schuldenvrij (dus alle partijen: van CDA, SP, PvdA tot D66, VVD en BVP en de anderen) helpt ons daarbij. Dus gisteren en vandaag aan de slag voor morgen. 

Huib van Olden, lijsttrekker CDA 's-Hertogenbosch

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.