Werk en Economie

Het CDA streeft naar een eerlijke economie. Een eerlijke economie betekent dat mensen moeten kunnen profiteren van een goed economisch klimaat en dat iedereen de kans krijgt om met zijn talenten een eerlijk inkomen te verwerven. Maar het betekent ook rekening houden met leefbaarheid en de leefomgeving.

Onze stad kent zo’n 13.000 bedrijven, waaronder veel familiebedrijven en ZZP’ers. Die zorgen gezamenlijk voor een kleine 100.000 arbeidsplaatsen veel in de IT, dienstverlening en detailhandel. Dit leidt tot een goed economisch klimaat voor onze stad en dorpen. We willen ondernemers stimuleren om te groeien én om te innoveren, want dat is de toekomst.

 

  • Aanspreekpunt voor Ondernemers: Om meer bedrijven en werk naar onze stad te trekken, organiseren we vanuit de gemeente een stevig accountmanagement. Dit is ook het aanspreekpunt voor ondernemers in de stad die zaken met gemeente willen doen.

  • Snel Internet Overal: Goede internetverbinding, specifiek een glasvezelnetwerk, is noodzakelijk voor bijvoorbeeld ondernemers en bedrijven op bedrijventerreinen. In 2022 is de gemeente ’s-Hertogenbosch incl. de buitengebieden aangesloten op supersnel internet.

  • Werkloosheid: De economie trekt aan; veel mensen hebben nog geen baan. We zetten in op omscholing naar veelgevraagde functies, zoals ambachten, zorg-, data- en IT-gerelateerde beroepen. Met extra aandacht voor de groep 50-plussers. 

  • Agrifood en Energie: ’s-Hertogenbosch gaat investeren en verbinden in de innovatieve sectoren die in transitie zijn, zoals Agrifood en Energie en maakt dit zichtbaar.

  • Groots in Big Data: Wie in ’s-Hertogenbosch datascience gestudeerd heeft, wordt ondersteund bij het starten van een bedrijf bijvoorbeeld door goedkope huur van bedrijfsruimte, én heeft perspectief op werk. 

  • Aantrekkelijke Woonstad: Bedrijven kunnen lastig gespecialiseerde of (hoog) opgeleide medewerkers vinden in de regio. Het CDA zet in op het aantrekkelijk maken van de stad als woonstad voor gezinnen en afgestudeerden. 

  • Jong Geleerd…: Samenwerking van het Onderwijs (ROC, HBO en Universitair) met de Overheid en het Bedrijfsleven is cruciaal om studenten op te leiden voor de banen in de stad zoals de zorg, IT en techniek. 

  • Winkeltijden: Het gaan winkelen in de stad of in een winkelcentrum verandert snel. We zien veel ‘stille’ en hele drukke uren. We stemmen de winkeltijden daarop af, winkels kunnen op alle weekdagen open zijn tot 19.00 uur en op zaterdag tot 20.00 uur.

  • Meer Toerisme: Door het Jeroen Bosch jaar is de stad nog aantrekkelijker geworden voor toeristen. Dat willen we vasthouden en versterken door te investeren in evenementen, toeristische trekpleisters en meerdaags toerisme samen met de regio. 

 Gemeenteraadsverkiezingen / Den Bosch / 21 maart 2018

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.