-
Waarden en Traditie
Alles wat we doen in onze stad en dorpen, doen we voor de toekomst. Voor onze eigen toekomst en die van onze kinderen. Onze waarden en normen gelden voor iedereen, maar zijn niet vrijblijvend. Verworven vrijheden worden begrensd door verantwoordelijkheid en respect voor elkaar. Het meegeven van waarden en ook tradities aan de huidige en toekomstige generaties is daarom van groot belang.
-
Veiligheid
Veiligheid is een kerntaak van de gemeente. Geweld, inbraak, overlast of onbeschoft gedrag horen in onze stad en dorpen niet thuis. Dat geldt ook voor drugs en bijbehorende criminaliteit. Het is de taak van de gemeente hier adequaat tegen op te treden samen met politie en justitie. Ook inwoners hebben een eigen verantwoordelijkheid en kunnen zelf een bijdrage leveren onze veiligheid. Zonder voor eigen rechter te spelen. Samen gaan we voor veiligheid, zichtbaar, online én in de wijk. Want veiligheid is geen hype, het is een overtuiging!
-
Armoede en Zorg
Als er iets misgaat in een mensenleven, is er in onze samenleving een vangnet. Voor mensen in kwetsbare situaties zoals werkloosheid, ziekte, beperking, dakloosheid en bij schulden. We noemen dit sociale gerechtigheid. Het CDA ziet dat het vangnet in ’s-Hertogenbosch niet alleen vanuit de gemeente komt. Gelukkig maar. Veel verschillende (vrijwilligers)organisaties zetten zich in om het vangnet te bieden en te verstevigen. Solidariteit is voor het CDA een belangrijk goed. Veel van deze organisaties - die als een vliegwiel werken binnen het sociaal domein - ontvangen subsidies. Hierop mag van het CDA niet bezuinigd worden.
-
Werk en Economie
Onze stad kent zo’n 13.000 bedrijven, waaronder veel familiebedrijven en ZZP’ers. Die zorgen gezamenlijk voor een kleine 100.000 arbeidsplaatsen veel in de IT, dienstverlening en detailhandel. Dit leidt tot een goed economisch klimaat voor onze stad en dorpen. We willen ondernemers stimuleren om te groeien én om te innoveren, want dat is de toekomst.
-
Sterke Dorpen en Wijken
‘s-Hertogenbosch is een aaneenschakeling van schitterende dorpen en mooie wijken. Ieder dorp en elke wijk heeft zijn eigen samenstelling en behoeften. Het CDA begrijpt dat maatwerk vereist is op dorps- en wijkniveau. Als CDA is het ons ideaal dat de gemeenten mensen ruimte geeft om initiatieven te ontplooien in hun buurt. Met hulp van de gemeente als dat nodig is. Een gespreide verantwoordelijkheid dus.
-
Onderwijs
Een goede opleiding is de springplank naar een volwaardige baan. Ieder kind verdient de mogelijkheid om zijn of haar eigen, unieke talenten te ontwikkelen. Deze talenten zijn heel verschillend en kunnen van speciaal tot universitair onderwijs worden ontplooid. Het is belangrijk dat scholen en instellingen maatwerk leveren zodat elk talent tot zijn recht komt. Een school moet daarnaast een veilige plek zijn om te leren én als ontmoetingsplek in wijk en dorp.
-
Energie en Groen
De noodzaak om zuinig om te gaan met de wereld die we hebben en koesteren staat hoog op de maatschappelijke agenda. Wij willen de wereld mooier achterlaten dan dat we haar aantreffen. Dat heet Rentmeesterschap. Hierin zijn we ambitieus, want in 2050 moet de stad Energieneutraal zijn. Dat betekent dat we evenveel energie opwekken, als dat we gebruiken. Daar zijn we nog lang niet. Daarom investeren we in de ‘reeds bekende’ schone energie, maar ook in nieuwe technieken. We hebben nog veel stappen te zetten, samen, in onze stad en dorpen.
-
Wonen
In totaal wonen er in verschillende samenstellingen, zo’n 68.000 huishoudens in onze 14 wijken en dorpen. Dat vraagt om verschillende type woningen. Tot en met 2025 bouwen we minstens 8.000 woningen. Met aandacht voor kwaliteit in alle prijsklassen. Dat is nodig want de huizenmarkt raakt op plekken oververhit. Er is echter meer nodig om het wonen in ’s-Hertogenbosch aantrekkelijk te blijven houden. Dit betekent dat er geïnvesteerd moet worden in de kwaliteit van de woningen, de woonomgeving en de betaalbaarheid.
-
Senioren én Jongeren
Ongeveer 17% van onze inwoners is ouder dan 65 jaar, in 2030 is dat 22%. De 65-plussers van nu zijn actief en leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de zorg. Voor senioren is het belangrijk dat de zorg goed en dichtbij geregeld kan worden. Ongeveer 18,5% van onze inwoners is tussen de 15-29 jaar, in 2030 daalt dat met 1%. Onze stad is soms ‘saai’ voor jongeren. We zien dat veel jongeren die in onze stad komen studeren niet veel verder komen dan het station. Het is een grote uitdaging om onze stad aantrekkelijk te houden jong én oud.
-
Verkeer en Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van onze stad blijft van groot belang: met de fiets, met de auto, te voet en met het openbaar vervoer. Het verkeer moet ook veilig zijn voor jong en oud. De wijze waarop we ons vervoeren verandert en wordt steeds innovatiever. Ondertussen zien we een zware druk op onze snelwegen en de wegen om stad of dorp in- en uit te komen. (Betaald) parkeren in de verschillende wijken voeren we alleen in als de wijk daar vóór is. Parkeer-wachtlijsten bijvoorbeeld in de Binnenstad verkorten we door meer parkeerplekken voor bewoners in de stad én parkeren voor bezoekers aan de randen.
-
Sport en Cultuur
Het CDA wil de culturele voorzieningen in ‘s-Hertogenbosch in stand houden. Niet alleen cultuur van professionals, maar ook van amateurkunstenaars. Het CDA staat voor goede sportfaciliteiten voor elke sport en voldoende recreatiemogelijkheden in onze stad en dorpen. Want een gezonde leefstijl is van levensbelang. Het cultuur- en sportaanbod in ’s-Hertogenbosch richt zich op alle groepen in de samenleving. Dat vraagt om goede voorzieningen. Op sport en cultuur bezuinigen we daarom ook niet.
-
Financiële Paragraaf
Het kasboekje van ’s-Hertogenbosch moet op orde zijn om te kunnen doen wat we willen doen. Dat is onze verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we investeren in nieuwe zaken, zoals dat in het programma staat. Dat betekent ook keuzes maken. Daar lopen we als CDA niet voor weg.