09 oktober 2018

Maak inzamelen van groenafval gratis!

CDA Sint Anthonis heeft gisteravond het college opgeroepen om tijdens de vergadering van het algemeen bestuur van de Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) op 11 oktober te pleiten voor het afschaffen van het tarief voor de inzameling van groenafval per 1 januari 2019. Helaas kon deze oproep niet rekenen op steun van de coalitiepartijen SAN en VVD waardoor het geen meerderheid heeft gehaald.

Ons klimaat verandert, wat steeds vaker leidt tot zware regenbuien. Groene tuinen vergroten de lokale opvang van regenwater en verminderen de druk op het riool. Lokale opvang van hemelwater zorgt er ook voor dat rioolwater niet met schoon water wordt vermengd wat leidt tot besparingen bij de rioolwaterzuivering in Haps. Bovendien gaat een groene tuin hittestress tegen en is beter voor flora en fauna. Het past daarom niet om mensen met een groene tuin te laten betalen om deze tuin te onderhouden.

Het moeten betalen voor de inzameling kan voor sommigen als onrechtvaardig aanvoelen. In het Land van Cuijk en Boekel behoren we tot de top van Nederland wat betreft afvalscheiding. Het is echter niet zo dat we bestraft worden voor afval scheiden. Want wanneer we geen afval zouden scheiden, dan zouden we nóg meer moeten betalen voor onze afvalverwerking. Door afvalscheiding stijgen de verwerkingskosten minder en kunnen we grondstoffen recyclen. Afvalscheiding is dus goed voor de portemonnee en het milieu.

Het principe ‘de vervuiler betaalt‘ gaat volgens CDA Sint Anthonis niet op voor groenafval. Door de grote voordelen van groen, kan je onmogelijk van een vervuiler spreken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.