01 februari 2017

CDA warmt op voor verkiezingen Tweede Kamer

Op 15 maart gaat Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamer. De verkiezingskoorts begint langzaam toe te nemen. Ook bij het CDA. Wist u dat het CDA de partij is met veruit de meeste kandidaten van buiten de Randstad? Onze lokale fractievoorzitter Lianne van der Aa maakte deel uit van de landelijke selectiecommissie en mocht dus meehelpen bij de samenstelling van de landelijke lijst. “Ik ben er vooral trots op dat we maar liefst vijf kandidaten uit Brabant op de lijst hebben gekregen.”

 

Afgelopen week verzorgde Lianne met een van die Brabantse kandidaten gastlessen op Gymnasium Beekvliet: Stijn Steenbakkers. Stijn staat op plek 24. Hij is 30 jaar en opgegroeid in Schijndel. Stijn wil zich hard maken voor de belangen van Brabant. “Ik vind dat Brabant stelselmatig te weinig geld krijgt voor infrastructuur en cultuur. Dat moet echt veranderen. Verder maak ik me druk maak om de slechte positie van studenten en jonge gezinnen in onze samenleving. Ik pleit voor het herinvoeren van de studiefinanciering en extra verlof voor jonge ouders na de geboorte van een kind.”

 

Politieke les via een pubquiz
Tijdens de gastlessen hebben Lianne en Stijn vier groepen uit de vierde klas via een heuse pubquiz wegwijs gemaakt in politiek Nederland. Lianne: "Het was ontzettend leuk om te doen. Ik heb ook goede suggesties meegekregen voor de Gestelse politiek. En jongeren gaven aan ook echt te willen meepraten over onderwerpen die hen raken. Bijvoorbeeld over de aanleg van kunstgras op sportvelden en over veilige wegen naar school. Zo ver staat politiek niet van hun bed!”

Stijn Steenbakkers vond het een goed initiatief van Gymnasium Beekvliet. “Maatschappelijke vorming op basis- en middelbare scholen verdient meer aandacht. Als jonge politicus vind ik het daarnaast belangrijk om veel met jongeren in contact te komen”, vertelt Stijn. “Regelmatig nodig ik scholieren uit voor een rondleiding in het Provinciehuis, waar ik lid van ben van Provinciale Staten. In de politiek worden belangrijke onderwerpen voor jongeren besproken en dat vertel ik ze dan. Ook tijdens de gastlessen op Beekvliet. De onderwerpen die jongeren zelf naar voren brengen neem ik maar al te graag mee naar Den Haag en Den Bosch."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.