08 maart 2017

CDA: Topkandidaten uit eigen regio!

Woensdag 15 maart is het zo ver: Nederland gaat naar de stembus. Ook de lokale CDA-afdeling is volop bezig om mensen naar de stembus te trekken. Zo wordt er komende zaterdag in alle dorpen geflyerd. En er valt voor Brabant ook echt wat te kiezen, met maar liefst vijf Brabanders op de landelijke CDA-lijst. CDA is sowieso de partij met de meeste kandidaten van buiten de Randstad.

Hoogste Brabander op de lijst is René Peters uit Oss. Hij staat op nummer 3 en was tot voor kort wethouder in zijn gemeente. Verder staat Madeleine van Toorenburg uit Rosmalen op nummer 5; zij is op dit moment al prominent Kamerlid van het CDA. Op plek 17 staat Erik Ronnes uit Boxmeer, op plek 24 Stijn Steenbakkers uit Den Bosch (maar opgegroeid in Schijndel) en op plek 26 voormalig wethouder Bob Bergkamp uit Breda.

“Stuk voor stuk topkandidaten”, aldus Lianne van der Aa, CDA-fractievoorzitter in Sint-Michielsgestel. “Waarvan je bovendien zeker weet dat zij het Brabantse geluid in Den Haag luid en duidelijk laten horen. Alleen daarom al is de keuze voor het CDA een hele verstandige.”

Pleidooi voor meer respect slaat aan
In de peilingen zit het CDA in de lift. Het pleidooi van lijsttrekker Sybrand Buma voor meer respect voor de waarden en tradities van ons land blijkt aan te slaan. “In de ik-samenleving van vandaag hebben we onvoldoende besef van het belang van gedeelde waarden en de spelregels die nodig zijn om met elkaar samen te leven”, aldus Buma. “Dat geldt ook voor nieuwkomers. Wie aanspraak maakt op onze democratische vrijheden, onze welvaart en de voorzieningen van onze samenleving heeft ook de plicht deze te onderschrijven, te versterken en uit te dragen.”

Op www.cda.nl is een handig overzicht opgenomen van alle standpunten. Bijvoorbeeld over de economie. CDA maakt zich daarbij hard voor het midden- en kleinbedrijf. Want kleine ondernemers en familiebedrijven zijn onmisbaar. Zij zijn de motor van de lokale en regionale economie, zorgen voor 70 procent van alle banen en zijn vaak sterk geworteld in de eigen gemeenschap. CDA wil minder regels voor deze bedrijven en de belasting moet omlaag.

Op sociaal gebied wil het CDA onder andere meer handen aan het bed in de verpleeghuiszorg, langer ouderschapsverlof, een mantelzorgvergoeding en hogere onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk, want dat zijn “de kampioenen van onze samenleving”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.