20 september 2017

Informatiebijeenkomst CDA en VVD: “Balkumse Hoogstraat veel te druk”

Zo’n 75 inwoners van Berlicum bezochten twee weken geleden de bijeenkomst over de verkeersveiligheid van de Hoogstraat. De bijeenkomst was een initiatief van de raadsfracties van VVD en CDA. Tijdens de avond bleek dat het onderwerp enorm speelt. En dat inwoners zich oprecht zorgen maken over de verkeersveiligheid van deze drukke doorgaande weg in Berlicum.

Tijdens de bijeenkomst is eerst de hele problematiek uiteen gerafeld, aan de hand van objectieve feiten en cijfers.

Het aantal ongevallen blijkt tot nu toe mee te vallen en ook de snelheid blijkt redelijk gemiddeld te zijn. Probleem is vooral de drukte: er is gewoonweg veel te veel verkeer. De Hoogstraat is berekend op zo’n 5.000 auto’s per dag. Uit de laatste telling uit 2011 bleek echter dat er door de week zo’n 10.000 auto’s per dag over de Hoogstraat rijden. En dan hebben we het nog niet over de fietsers, brommers en voetgangers. Bovendien zorgt ook de nieuwe woonwijk Beekveld, met 200 tot 225 woningen, voor extra verkeer. Verwachting is dat er tussen de 1.200 en 1.400 bewegingen per dag bij komen.

De gemeente rekende erop dat door de verdubbeling van de N279 het sluipverkeer flink zou teruglopen, maar de indruk bestaat dat dat helemaal niet is gebeurd. In oktober wordt dat exact gemeten. 

Wat vinden omwonenden?
Tijdens de bijeenkomst is aan de omwonenden gevraagd wat zíj nou echt belangrijk vinden.  En daar kwam uit: rechtvaardig en zorgzaam met elkaar omgaan en de straat “eerlijk” delen. En dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt. Dus regels stelt voor de veiligheid van de straat en deze ook handhaaft.

De zorgen over de weg zijn groot. Teveel verkeer, negatief effect op gezondheid, onveilig gevoel en vaak slecht overzicht door de geparkeerde auto’s. Waarbij omwonenden zich vooral zorgen maken over schoolgaande kinderen, voor wie het soms een ware beproeving is om over de weg te rijden of deze over te steken. De nieuwe wijk Beekveld werd door veel aanwezigen als zorgpunt genoemd: de weg is niet berekend op nog meer drukte. En het feit dat Beekveld maar één ontsluitingsweg heeft, werd door verschillende mensen “onbegrijpelijk” genoemd.

In november organiseren VVD en CDA een tweede avond, om samen na te denken over oplossingen. Ook hiervoor worden omwonenden huis aan huis uitgenodigd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.