11 oktober 2019

Met het CDA naar de kamelenmelkerij

Ieder jaar organiseert CDA Sint-Michielsgestel in de Week van de Eenzaamheid een activiteit. Dit jaar onder het motto “Kom er gezellig bij”. Met 20 deelnemers gingen vrijwilligers, fractieleden en wethouder op vrijdag 4 oktober op bezoek bij Kamelenmelkerij Smits in Berlicum. 

In haar welkomstwoord stond Anja Andres, raadslid CDA, even stil bij 4 oktober Dierendag. “Een dag waarop we onze dieren iets lekkers geven, nog meer knuffelen dan normaal en extra aandacht geven. Maar hoe zit het eigenlijk met Mensendag? Wij hebben toch ook allemaal behoefte aan oprechte interesse van een ander, aandacht, een praatje en een knuffel? Daarom organiseert het CDA elk jaar weer een activiteit in de nationale week Samen Tegen Eenzaamheid. Dit jaar al voor de 5e keer.” Tot hilariteit van de deelnemers gaf Anja vervolgens aan dat niemand hoefde te vrezen voor ongewenste knuffels: daarvoor stond later in het programma het knuffelen met de kamelen gepland! 

Behoefte aan gezelligheid blijft
Wethouder Lianne van der Aa was ook van de partij. “Ook als je jong(er) bent kunnen er omstandigheden zijn waardoor je je alleen voelt”, zei Lianne. Maar dan pak je de fiets, de auto of het openbaar vervoer en ga je er op uit om andere mensen te ontmoeten. Als je ouder bent en wellicht wat beperkter in je bewegingen, dan wordt dat lastiger. Maar de behoefte aan ontmoeting en gezelligheid blijft. Ik ben heel blij dat we elk jaar een groep mensen een leuk en gezellig uitje kunnen bezorgen.” 

Na een presentatie over Kamelenboerderij Smits, waaruit maar weer eens bleek dat we nooit te oud zijn om te leren, werden de stallen en de melkerij bezocht. Tijdens de wandeling werden indrukken met elkaar uitgewisseld en verbazing gedeeld. Over de gunstige invloed van kamelenmelk op de gezondheid, over de manier waarop de kamelenmelk wordt verzameld (in aanwezigheid van het kalf!) en de uitdagingen waar het bedrijf mee te maken heeft. Ook tijdens de lunch werd nog flink nagepraat samen, maar werden ook veel herinneringen aan vroeger uitgewisseld. 

“Het was gewoon jammer om de excursie te beëindigen”, vertelt Anja, “maar de positieve reacties bij het afscheid maakten heel veel goed. Een aantal van de deelnemers zijn weer veilig thuisgebracht door onze vrijwilligers en in de auto zal er vast nog flink zijn nagepraat. Het was heel geslaagd en dat geeft ons energie om ook volgend jaar weer een mooie activiteit te organiseren!”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.