13 januari 2022

CDA Someren blij met brede steun en brandbrief voor Somerense ondernemers

Na een oproep van fractievoorzitter Arjan Evers is gisteren in de commissie Ruimte brede steun uitgesproken voor de lokale ondernemers van Someren. Retail- en Detailhandel, horeca, contactberoepen, de cultuursector. Er moet iets gebeuren. CDA Someren had daarom eerder opgeroepen om een, door de gehele Somerense politiek, breed gedragen signaal af te geven.

Burgemeester Blok toonde veel begrip. CDA-Someren kreeg bijval van Leefbaar Someren die vond dat ook de politiek zich hier breed achter moest scharen. Een kei goed signaal!! We kunnen niet genoeg opkomen voor elkaar en vooral omkijken naar elkaar!

Het was een lange vergadering. Belangrijke onderwerpen als de wolf, windpark Diepenhoek en stikstof depositie bij recreatieve of reguliere woningen speelden tijdens de rondvraag op.

De portefeuillehouders konden gelukkig duidelijk uitleggen hoe diverse zaken er voor staan. De zorg rondom de wolf wordt alom gedeeld. De verschrikkelijke foto’s! Komt hij inderdaad dichter bij de mensen? Is het er één of zijn het er drie? Waar kunnen mensen terecht met schade? Portefeuillehouder Swinkels toonde zijn medeleven. Hij bood spontaan aan dat men zich kan melden waarna wordt bekeken hoe we in gesprek kunnen. De wolf is een wild dier en laat zich niet begrenzen en wordt beschermd door Europese wetten. We moeten dus een plekje voor dit dier naast de mens zoeken. Oproepen tot verwijdering waren niet gepast en werden door de vergadering ferm afgewezen.

Ook de zorgen rondom het windmolenpark (als gevolg van een infoavond van Prowind) werden door portefeuillehouder Swinkels toegelicht. Windmolens kunnen er alleen op basis van een breed draagvlak komen. In 2016 al is dat door een motie van CDA Someren bepleit. Zover is het nog lang niet. De molens kunnen de eerste 5 (?) jaar niet eens aangesloten worden op het elektriciteitsnet, Alle tijd dus om een maatschappelijk verdienmodel te ontwikkelen waar niet alleen de grondeigenaren op wiens land de molens komen te staan van profiteren maar ook de naburige bewoners en de lokale gemeenschap. Het voorstel dat de stekker er per direct uit moet is veel te vroeg. Ook dat werd door de vergadering afgewezen.

De portefeuillehouder gaf ook nog aan dat de stikstof depositie bij recreatie-woningen bij de parken in Heihorsten geen belemmering vormt voor reguliere woningbouw. De vergunningen zijn op emissie-neutraal basis en de NatuurBeschermingsWet afgegeven en door de provincie bevestigd.

Een lange vergadering met goede discussie. CDA Someren is blij met de reacties en het belangrijkste:

We staan schouder aan schouder met onze ondernemers.

Den Haag doe wat!!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.