28 mei 2021

Pilot geveltuintjes van start in Valkenswaard

De gemeente Valkenswaard start een proef met geveltuintjes. De mogelijkheid wordt onderzocht om ‘kale’ straten op te fleuren met geveltuintjes. Daarom is de gemeente nu een pilot gestart. De CDA-fractie is blij met de pilot, eerder werd al een motie aangenomen – door de CDA-fractie samen ingediend met SvV – om geveltuintjes in Valkenswaard mogelijk te maken.

Een geveltuintje is een smal tuintje tegen de voorgevel of zijgevel van een woning. In wijken waar geen ruimte is voor een ‘echte’ voortuin, geven geveltuintjes een groen en fleurig straatbeeld. Ze zijn maximaal 45 centimeter breed, dat is anderhalve stoeptegel.

Geveltuintjes hebben veel voordelen. Een daarvan is dat ze Valkenswaard klimaatbestendiger maken. Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met hevige stortbuien. Er valt dan zoveel regen dat het riool volloopt en straten blank komen te staan. Daar hebben we in Valkenswaard helaas al ervaring mee. Geveltuintjes dragen ertoe bij dat water gemakkelijker de grond in kan en dus niet in het riool terechtkomt. Ook hittegolven komen de laatste jaren steeds vaker voor. Stenen en tegels houden warmte vast, waardoor het snikheet kan worden in de straat. Planten geven juist verkoeling.

Ook voor de natuur zijn geveltuintjes een zegen. Het is een groeiende trend in Nederland om je voor- en achtertuin te betegelen. Dat zorgt ervoor dat er in woonwijken steeds minder struiken, bloemen en planten staan waar kleine dieren beschutting en voedsel vinden. Door de komst van geveltuintjes krijgen vogels, bijen en vlinders weer meer  kansen. Uit onderzoek blijkt dat ook mensen blij en minder gestrest worden van groen in de wijk. Kortom, geveltuintjes maken de straat fleuriger, klimaatbestendiger en aantrekkelijker voor mens en dier.

Samen met SvV heeft de CDA fractie zich in de gemeenteraad daarom sterk gemaakt voor de geveltuintjes. Naar aanleiding van een toezegging bij de behandeling van de APV, de eerder aangenomen motie en de agendering van een brief is de fractie samen met SvV in gesprek gegaan met de ambtenaren verantwoordelijk voor de pilot. Daarin zijn we samen met de ambtenaren tot de conclusie gekomen om de pilot verder uit te breiden.

De pilot gaat nu gelden voor de Leenderweg, Bakkerstraat en Beelmanstraat. Onlangs is in die drie straten de belangstelling gepeild. Dat heeft veel enthousiaste reacties opgeleverd. De tuintjes worden binnenkort aangelegd. De bewoners mogen zelf de planten kiezen, maar moeten hun tuintje ook zelf onderhouden. Als de proef slaagt, kunnen straks meer straten meedoen.

Tot slot pakt de gemeente Valkenswaard in dit kader ook het initiatief “adopteer een straat” op. Samen met Woningbelang en de wijkcommissie wordt hier naar gekeken in het Gegraaf. Naast geveltuintjes daar komen ook andere vergroeningszaken aan bod zoals boomspiegels, zwerfafval en aanleg van groenvakken.

De CDA-fractie werkt graag samen met onze inwoners aan een groener en klimaatbestendiger Valkenswaard!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.