04 juni 2016

Afscheid van Ton Herbrink

Op 28 mei heeft Waalre afscheid moeten nemen van Ton Herbrink onder andere Ereburger van de Gemeente Waalre.

Ton Herbrink had een uitzonderlijke militaire carrière. Enkele vermeldenswaardige zaken: de invasie in Normandië, de grensoverschrijding op 20-21 september 1944 bij Leopoldsburg, de zware strijd om Nijmegen te bereiken en de slag bij Arnhem. Na de bevrijding heeft de heer Herbrink een belangrijke rol vervuld bij de opleidingen binnen de Koninklijke Landmacht.

In 1972 beëindigde hij zijn militaire loopbaan om op verzoek van de burgemeester van Eindhoven Regionaal Hoofd Bescherming Bevolking te worden. Sinds 1974 was de heer Herbrink inwoner van Waalre.

In 1978 heeft Ton zich op 60-jarige leeftijd kandidaat gesteld voor de gemeenteraad van de gemeente Waalre. Van september 1978 tot 27 april 1988 was hij met enthousiasme wethouder.  Woningbouw, onderwijs, bibliotheekwerk, brandweer, sportvoorzieningen en gemeenschapshuizen waren bij hem in goede handen.

Als inwoner van Waalre is de heer Herbrink zich ook na het neerleggen van het politieke ambt dienstbaar blijven opstellen naar de gemeenschap. Hij zette zich in binnen de Willibrordus parochie als acoliet en als kerkhofwerker, als KBO-bestuurder en ook in zijn woonomgeving stond de heer Herbrink bekend als iemand die te hulp schoot als er een ander een beroep op hem deed.

In 2002 deed hij een oproep aan het gemeentebestuur van Waalre om nadrukkelijker aandacht te besteden aan Normen en Waarden in de samenleving.

”De maatschappelijke basisregels voor hoe ga je met elkaar om zijn kennelijk niet maatschappelijk meer, maar zijn bijna of geheel egoïstische basisregels aan het worden. Het is niet voldoende dat men het elkaar niet lastig maakt. Er is eerst en vooral een voelbare ‘betrokkenheid’ nodig, waarbij respect, begrip en verantwoordelijkheid centraal staan.”

Deze oproep is nog steeds actueel. Het CDA verliest in hem een gewaardeerd lid.

Omroep Brabant heeft een mooi interview met Ton Herbrink gemaakt, ter ere van het 75-jarige jubileum van de Irene-brigade. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.