26 september 2017

Den Hof: levendig, compact en veilig

Het cda onderschrijft de ambitie uit het visiedocument: centrum levendig, groen, goed bereikbaar, compact en veilig. Dit is tot stand gekomen na verschillende sessies in de raad en de ideeën van de denktank. Een voorbeeld van de kracht van Waalre. Het past ons waardering uit te spreken voor het feit dat zowel winkeliers en landeigenaren als een groep inwoners zich hebben ingespannen om de problematiek in kaart te brengen en mee gedacht hebben over het verbeteren van de inrichting van Den Hof. 

Goede bereikbaarheid en passende voorzieningen waarbij we moeten keken naar de juiste balans en enerzijds maatwerk binnen de kern en een doelmatige aanpak. De leefbaarheid aan de Eindhovenseweg moet versterkt worden waarbij maximaal ruimte gegeven moet worden aan het langzame verkeer. Ik denk dat we het daar wel over eens zijn.

Waar we het nog niet over eens zijn, is de toegankelijkheid. Van essentieel belang voor de locale economie. Daarvoor is het nodig dat de aantrekkingskracht wordt versterkt. De mogelijkheden zijn groter als we onze krachten bundelen om samen het gebied beter te kunnen positioneren. Het moet duidelijk zijn bij het binnenrijden van het dorp, dat je in het hart van een dorp komt en niet rijdt op een doorgaande hoofdweg.Dat de kwaliteit van de gebouwde omgeving een extra impuls goed kan gebruiken, daar zijn er het ook over eens. Het is echter niet mogelijk om alle zaken op voorhand vast te leggen, daarom starten we met een visie.

De visie van de een is niet de visie van de ander. Er zijn meerdere mogelijkheden voor het aanpakken en oplossen van problemen, het inventariseren daarvan moeten we een eerlijke kans geven om de plannen verder te kunnen ontwikkelen.

Samenwerken is actueel voor de nabije en verdere toekomst, dat belang zal alleen toenemen omdat we steeds vaker deelnemen aan bredere verbanden die verder reiken dan de gemeentegrens.Er zijn veel amendementen opgesteld, de overwegingen zijn zeer divers. Dat vraagt om een open mind, een positieve benadering; ze komen immers vanuit hetzelfde gevoel: we moeten samen zorgen dat er straks een breed gedragen plan op tafel komt.

Het CDA wil duurzaamheid extra benadrukken. Wij streven naar een duurzame ontwikkeling van zowel het vastgoed als de openbare ruimte. Door water en groen meer ruimte te geven verminderen we de wateroverlast, onnodige verharding en creëren we een aangenaam verblijfs- en woongebied.

Bij de behandeling van dit agendapunt is een gezamenlijk amendement van alle partijen aangenomen. Wij zijn blij en trots dat de Integrale Gebiedsvisie Dorpshart Aalst unaniem is aangenomen en zien uit naar de volgende stap in dit traject.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.