04 oktober 2016

Kosten sociaal domein

Tijdens de behandeling van de tussenrapportage bleken er vragen te zijn over de beheersing van de kosten van de WMO en jeugdzorg, het sociaal domein. Lees hieronder de CDA bijdrage over dit onderwerp.

2016 is het tweede jaar dat we als gemeente de kosten voor het sociaal domein betalen. In 2015 bleken we veel te veel uitgegeven te hebben, met name op de jeugdzorg. Dit is een probleem dat het CDA benoemd heeft toen we terugkeken op 2015 en waarvan ook de wethouder heeft aangegeven dit probleem te zien en hierop te sturen. In 2016 wordt gewerkt aan de controle op de kosten. Het CDA snapt dat dit iets vraagt van de ambtenaren maar ook van de zorg aanbieders die gewend zijn te werken met factureren achteraf.

En toch…

Ik doe elke week boodschappen. Stel: ik heb 100 euro per maand begroot voor mijn boodschappen. Dit bedrag is niet reëel, dat weet ik. Maar het blijkt dat mijn dochter in februari extra dingen heeft gekocht voor haar verjaardag, mijn zoon in maart een feestje heeft, in juni is er iets extra’s gedaan en ook in augustus kopen we meer. In september komen ineens drie rekeningen binnen van online bestelde goederen. Kortom: we geven veel meer uit dan 100 euro per maand.

Om grip op mijn kosten te houden, moet ik een tussenbalans opmaken. Ik kom er thuis niet mee weg om te zeggen dat er in november en december niet meer gegeten wordt omdat het geld op is.

Binnen het sociaal domein gaat het om veel meer geld dan mijn fictieve 100 euro per maand. Het geld gaat naar meer partijen dan de Jumbo, Lidl en de Albert Heijn. En juist dan is de grip zo belangrijk!

Het CDA denkt daarom dat het belangrijk is een tussenbalans op te maken.

Van hoeveel kinderen weten we dat ze op dit moment gebruik maken van een traject waarvan de rekening bij ons komt? Hoeveel is al afgesloten en dus al betaald?

De wethouder heeft aangegeven dat ze graag betrouwbare cijfers aan de raad wil geven. Uiteraard waarderen we betrouwbaarheid! Maar hoe later in het jaar we ze krijgen, hoe minder bijsturing er mogelijk is, en dan komen we op het punt dat in de oordeelsvormende vergadering is aangehaald:

mogen we alleen nog maar zeggen dat de overschrijding betaald wordt.

En laten we helder zijn: we hebben een reserve voor het sociaal domein. Die hebben we niet voor niets. Bij instelling hebben we al rekening gehouden met het overschrijden van het budget. Dat betekent echter niet dat we na afloop van het jaar de rekening gepresenteerd willen krijgen. Wij willen er daarom bij de wethouder op aandringen (en gaan ervanuit dat ze dit als ondersteuning van haar beleid ziet) om van de zorgaanbieders gegevens te krijgen over de lopende trajecten en de kosten die dat na afsluiting met zich mee gaat brengen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.