14 december 2021

Ontwerp Dorpshart Aalst vastgesteld

Wat een mooi plan is er gemaakt voor Den Hof! De raad heeft dit plan vastgesteld en aangegeven dat op de Eindhovenseweg de snelheid terug moet naar 30 km/h.

De inrichting van Den Hof geeft Aalst een prachtig dorpshart. Het draagvlak onder ondernemers is heel groot. CDA Waalre spreekt haar dank uit aan alle inwoners en ondernemers die hebben bijgedragen aan dit plan. En uiteraard ook aan de ambtenaren die de raad en de inwoners gedurende alle fases van het proces hebben meegenomen. 

 

Een belangrijk debatpunt in dit voorstel is de snelheid op de Eindhovenseweg. Die blijft tenslotte door het dorp lopen. En hoewel er minder auto’s zullen komen, blijft het met 13.000 auto’s per etmaal een drukke weg. De inrichting moet dusdanig zijn dat het OV, de fietsers en de hulpdiensten niet belemmerd worden. Het CDA vindt veiligheid belangrijk en we moeten ervoor waken dat er een schijnveiligheid wordt gecreëerd. Juist de vrij liggende fietspaden en het stoplicht voor voetgangers vinden wij uit veiligheidsoogpunt een plus.

Er wordt op dit moment landelijk een plan uitgewerkt om 30 km/h op dit soort wegen mogelijk te maken. Dat betekent dat wij daar in Waalre met het ontwerp van de weg dat nu vastgesteld wordt gebruik van kunnen maken. Alle partijen in de gemeenteraad hebben gezamenlijk een amendement in gedient dat dit mogelijk maakt.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.