08 november 2016

Waarde en kracht versterken

De CDA fractie kan zich uitstekend vinden in de programmabegroting 2017, met het bestaande beleid als degelijke basis, met duidelijke doelen binnen de gestelde kaders, en heel belangrijk: met een sluitende meerjarenbegroting.

Waalre heeft als eersteklas woongemeente, goede voorzieningen, prachtige groene omgeving en een fijn leefklimaat, dat komt ook tot uiting in de vorm van een krachtige gemeenschap die zich inzet voor elkaar. Deze waarde en kracht willen wij behouden en zo mogelijk versterken. Mensen doen al veel voor elkaar en waar dat niet kan, moet hulp beschikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft.

Voor het CDA is het veiligstellen van de leefomgeving, ook voor komende generaties, belangrijk. Starters willen zich graag vestigen in Waalre en ouderen willen hier graag blijven wonen. Het is voor de leefbaarheid en voor een vitaal verenigingsleven belangrijk om een brede bevolkingsopbouw te hebben. Betaalbare woningen zijn erg dun gezaaid en wellicht kunnen tijdelijke woonunits oplossing bieden. Ook een nader onderzoek naar de mogelijkheden van een blijversregeling, waarvoor wij mede een motie indienen, zien wij graag op haalbaarheid getoetst.

Wij zien in Waalre goede ontwikkelingen.

Wat een pluspunt, dat Het Klooster behouden is, een grote verdienste voor de burger initiatiefgroep;

Wat een inzet van onze inwoners en de regio, op het gebied van duurzame energie;

Wat een prachtige erkenning voor de activiteiten van De Pracht! met het winnen van het appeltje van oranje;

Wat een enthousiasme van onze jeugd om te sporten en creatief bezig te zijn en waar mede dankzij het Jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds kan al onze jeugd hieraan meedoen, ongeacht het gezinsinkomen;

Wat een keus is er dankzij een actief verenigingsleven;

En wat een prachtig initiatief is de "Goed voor mekaar" marktplaats waar online zowel aanbod als vraag om hulp bij elkaar gebracht wordt;

We zijn maar wat trots op de prachtige eigentijdse brede scholen in Waalre;

En wat zijn we blij dat nu eindelijk de bouw van start gaat van ons nieuwe gemeentehuis, een duurzaam multifunctioneel gebouw, op de vertrouwde plek midden tussen de twee kerkdorpen.

Waar we ook naar uitkijken is een eigen milieustraat dicht bij huis. Het was niet uit te leggen dat we staan voor een duurzaam beleid en dat we tegelijkertijd onze inwoners naar Oerle moeten laten rijden om hun grof afval weg te brengen. Een hele opgaaf om het aan de ene kant onze inwoners zo makkelijk mogelijk te maken en tevens de lastendruk zo minimaal mogelijk te laten stijgen.

Echt zorgen maken wij ons wel over het ontoereikende budget voor de jeugdzorg. Toen we met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) en het Plusteam (een team van gespecialiseerde professionals) gestart zijn, hebben we gezegd: mensen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben! Dat is onze eerste prioriteit. Daar staat het CDA 100% achter We moeten wel aan de slag om grip te krijgen op de kosten en kunnen natuurlijk niet tonnen per jaar extra blijven uitgeven.

Er is in 2015 een overschrijding van het budget geweest en ook voor 2016 kunnen wij een forse overschrijding verwachten. Hierbij is het delen van informatie met de raad van cruciaal belang. Ben daar open over. Het staat overigens buiten kijf dat hulp die nodig is ook gegeven moet worden. Wij dienen samen met anderen een amendement Jeugdzorg binnen het sociaal domein in.

Inwoners en gemeente moeten samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen. Het is de kracht van Waalre om daar goed op in te spelen, kleinschaligheid, overzichtelijkheid en vooral de grote persoonlijke betrokkenheid van mensen bij elkaar en hun omgeving. De positie van de overheid verandert en het maatschappelijk initiatief neemt toe, wij staan voor tal van nieuwe uitdagingen. we zetten er een tandje bij en nemen die uitdaging aan.

Wij danken het college en de ambtelijke organisatie voor hun werk en niet aflatende inzet en wensen hen succes bij het uitwerken van dit programma.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.