25 november 2017

CDA te gast bij het Wellantcollege Westplas mavo.

CDA te gast bij het Wellantcollege Westplas mavo.

In de reeks werkbezoeken van het CDA is het nu tijd om een school te bezoeken. En wel de Westplas.

Wellantcollege Wesplas is de grootste groene onderwijsinstelling in de Randstad met 11 mbo-, en 23 vmbo- scholen. De scholen hebben gezamenlijk ca 13.000 leerlingen en leveren jaarlijks duizenden jongeren af met een goede voorbereiding voor de maatschappij, het vervolgonderwijs of de arbeidsmarkt. In Aalsmeer heeft Wellant een mbo, een vmbo en een mavo (vmbo-t) en is er ook nog het

Groen onderwijscentrum voor handel en sierteelt.

 

Dit en nog veel meer kregen de CDA’ers te horen van de heren Peter Lievaart (teamleider Aalsmeer) en Bart van Duijn (leerjaarbegeleider laag 4). Op de school zitten 320 leerlingen maar er is plaats voor ruim 400 leerlingen. De Westplas is onder andere een opleidingsschool voor docenten en in samenwerking met het HWC te Amstelveen kunnen leerlingen doorstromen naar de havo. Dit doet 15% van de leerlingen, maar de meeste leerlingen stromen door naar het mbo. De doorstroming vmbo/mbo/hbo kan, zeker achteraf gezien, een prima traject zijn. De Westplas is ook een eco-school met veel aandacht voor luchtkwaliteit, afvalscheiding, kopieergebruik, energieverbruik enz. Door het hele gebouw hangen bordjes met een duidelijke uitleg over de methodiek en techniek voor duurzaamheids-management.

 

De Westplas geeft projectmatig onderwijs (men leert tot samenwerking, plannen, organiseren en presenteren). De leerlingen werken in 2 jaar naar een eindpresentatie toe. Maar er zijn ook wendagen, werkweken en natuurlijk ook schoolfeesten, schoolreizen enz. Er zijn maatschappelijke stages en beroep oriënterende stages. Er is de laatste jaren ook veel aandacht voor de schoolcultuur en pesten en worden duidelijke afspraken gemaakt over het gebruik van sociale media. Voor de werving van leerlingen werkt de Westplas intensief samen met vmbo de Groenstrook. De belangstellende CDA’ers kregen ook te horen over de businessklas. Naast het reguliere programma krijgen de leerlingen van deze klas extra onderwijs (theorie, praktijk, stage en bedrijfsbezoeken) en een certificaat.

 

Rondleiding

Het CDA mocht kennismaken met de ruime leslokalen, de praktijkruimte voor materiaalbewerking, het scheikundelokaal waar men op dat moment bezig was met metingen aan elektrische schakelingen en ze zagen zelfs een 3D-printer die door leerlingen gemaakte ontwerpen aan het printen was. Tijdens het CDA-bezoek waren de 2e-klassers op stage en hadden de 4e-klassers examenweek. De 1e- en 3e-klassers waren druk bezig met de workshops voor hun projecten, met als thema kunst en cultuur. Juist deze vrijdag was er ‘s avonds een afsluiting van de themaweek met een muziek- en dansshow en een culturele maaltijd. Hier en daar was men nog druk aan het oefenen (drum en dans) en in de keuken waren de voorbereidingen voor de culturele maaltijd in volle gang.

 

Het gebouw

De fractieleden/bestuurders van onderwijspartij CDA Aalsmeer/Kudelstaart waren enorm onder de indruk van het prachtige ruime gebouw met zeer veel lichtinval en de grote en ruime leslokalen voorzien van de modernste hulpmiddelen. Er is veel algemene ruimte en opmerkelijk veel buitenruimte. Een gebouw met een rustige en ruime uitstraling, met aparte vleugels voor boven- en onderbouw. Tussen de middag en tijdens tussenuren gaat er niemand van het schoolterrein af. De weinige klachten uit de omgeving onderzoeken de leerlingen zelf en zo komen ze zelf met verbeterpunten.

 

Wensen

Natuurlijk zijn er ook wat (bescheiden) wensen. Het herinrichten van de eigen buitenruimte (samen met mbo?), een voetbalkooi (gemeente?) en meer groen in het gebouw (plantengroothandel?). Voor rondom de school vraagt men aandacht voor de gladde klinkers en voor de straatverlichting (gemeente?). Ook is Westplas altijd op zoek naar meer stageplekken. Het CDA bedankt iedereen hartelijk voor de gastvrijheid en kijkt terug op een interessante middag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.