03 februari 2016

Fractie CDA bezoekt Voedselbank

De fractie van het CDA Aalsmeer/Kudelstaart bracht donderdag 21 januari een werkbezoek aan de Voedselbank Aalsmeer.

Maar liefst 55 tot 60 voedselpakketten gaan er wekelijk de deur uit bij de Voedselbank Aalsmeer. Dit vertelde een enthousiaste Koos Koelewijn, voorzitter van het bestuur van de Voedselbank Aalsmeer aan de fractieleden. De Voedselbank is begin 2013 opgericht op initiatief van de Aalsmeerse Raad van Kerken.

Bij binnenkomst in de loods van de Voedselbank valt meteen op hoe keurig alles is gesorteerd door de vrijwilligers. Op vele tafels staan de kratten die later die middag worden meegegeven aan personen uit Aalsmeer en Kudelstaart. Personen die deze pakketten heel hard nodig hebben. De inhoud van het pakket is afhankelijk van het gezin. Hoe groter het gezin, hoe groter de inhoud van het pakket. De cliënten halen zelf de pakketten op bij de Voedselbank. Om voor een pakket in aanmerking te komen, dient men te voldoen aan landelijke eisen. Via een intake bekijkt de Voedselbank of iemand in aanmerking komt voor hulp via de Voedselbank. Cliënten worden vaak aangedragen door onder nadere artsen, Vita, vluchtelingenwerk en door het gemeentelijk sociaal loket in Aalsmeer. Gelukkig is de noodzakelijke hulp van de Voedselbank voor veel cliënten tijdelijk.

Strenge eisen

De Voedselbanken dienen aan strenge eisen te voldoen. Zodra de leden van de fractie een vraag hebben over de versheid van de artikelen, kan Koelewijn via een kaart direct aangeven wat wel en wat niet verstrekt mag worden. De Voedselbank beschikt over kwaliteitshandboeken en ze worden regelmatig gecontroleerd via audits. Met andere woorden, er wordt zeker niet geknoeid met invriestermijnen, verkoopdatums en opslagcondities. Al het voedsel via de Voedselbank is daarom van uitstekende kwaliteit.

OostOogst

De fractie van het CDA Aalsmeer/Kudelstaart is bijzonder tevreden over de enorme samenwerking tussen plaatselijke winkeliers, groothandelaren, telers en de Voedselbank. Zeer speciaal is de samenwerking met tuinderij 'OostOogst'. Deze (vrijwilligers-) tuinderij levert jaarlijks honderden kilo's verse groenten aan de Voedselbank. En in ruil hiervoor helpen vrijwilligers van de Voedselbank bij het planten, verzorgen en oogsten van de groenten. Een prachtig voorbeeld van goede participatie.

Onder de indruk hoeveel goed werk de ruim 50 vrijwilligers van de Voedselbank Aalsmeer wekelijks verrichten, was de fractie van het CDA Aalsmeer/Kudelstaart zeker. Mensen die zich belangeloos inzetten om een ander te helpen. Voor de fractie van het CDA Aalsmeer/Kudelstaart wederom een bevestiging hoe belangrijk 'de vrijwilligers' voor de gemeente Aalsmeer zijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.