06 februari 2017

Verklaring:CDA stemt voor inpassingsplan Windpark Westfrisia

Het plan voor 5 windmolens bij Zwaagdijk heeft in de afgelopen tijd keer op keer mensen naar Haarlem getrokken om in te spreken en de tegenstand kenbaar maken. Het plan roept veel emoties op.

Het windbeleid in de provincie en dit plan kennen een lange geschiedenis. Eerst was er geen beleid en werden er her en der windmolens in de provincie neer gezet, er waren geen restricties. Er staan molens dichterbij huizen dan de molens die nu in Zwaagdijk gepland staan. Logischerwijs pakte de provincie toen haar taak op en kwamen er regels. Alle aanvragen tot dan toe gingen de overgangsregeling in. Westfrisia is het enige project dat daarvan is overgebleven.

De vraag die aan de Staten voorlag, was de vraag of de windmolens ruimtelijk goed in te passen zijn. In het inpassingsplan is aangegeven waarom dat het geval is. In het ruimtelijk beleid wordt bij het inpassen van een weg en bij het inpassen van windmolens gewerkt met verschillende abstractieniveaus. Dit is uitgebreid toegelicht door de gedeputeerde na extra vragen en daarmee valt de grond voor onze bezwaren weg. Op basis hiervan kunnen wij geen bezwaar maken tegen de ruimtelijke inpassing van Windpark Westfrisia.

Wel moet er wat het CDA betreft gewerkt worden aan de goed en duidelijk kunnen uitleggen van het ruimtelijk beleid, want mensen bekijken het gebied niet vanuit verschillende abstractieniveaus. Het CDA zal hiertoe het initiatief nemen.

Bij een windpark is het van belang dat de omwonenden kunnen participeren. Het participatieplan dat er nu ligt, is wat het CDA betreft nog te mager. Het CDA roept initiatiefnemers en omwonenden op samen tot betere afspraken te komen.

Lees hieronder de volledige spreektekst van woordvoerder Jitske Haagsma.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.