31 oktober 2018

Bezoek de grootste zeesluis ter wereld… in Noord-Holland

SHIP, het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden, biedt een tijdelijke maar unieke optie om een allesomvattend beeld te krijgen van de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. Voor onze Noord-Hollandse economie, werkgelegenheid en de leefbaarheid is deze zeesluis van groot belang. Bezoek het snel, want als de nieuwe sluis in 2022 wordt opgeleverd stopt ook het SHIP.

In SHIP krijgen bezoekers een beeld van de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden. En dat is best bijzonder: 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep en daarmee de grootste ter wereld. De huidige sluis blijft in gebruik terwijl de nieuwe er pal naast wordt gebouwd. En dat allemaal in een vitaal knooppunt van de Amsterdamse haven en het Noodzeekanaalgebied.

Volle overtuiging
Het CDA heeft SHIP met volle overtuiging ondersteund, hoewel zo'n informatiecentrum door sommigen niet tot de primaire taken van de provincie wordt gezien. Het CDA denkt juist van wel, want:

- wereldwijd kunnen we via SHIP het internationale bedrijfsleven laten zien tot welke prestaties Nederlandse consortia in staat zijn bij waterwerken, inclusief complexe vraagstukken als vismigratie, bereikbaarheid, 'bouwen tussen de bedrijven door', logistiek en duurzaamheid;
- SHIP zetten we in bij de scholing en het onderwijs voor maritieme opleidingen;
- voor geïnteresseerde direct en indirect betrokkenen, uit de directe omgeving en ver daarbuiten, is de bouw van de grootste zeesluis ter wereld bijzonder interessant.

 Boven verwachting
Succesvol is het zeker: na de opening in het voorjaar 2016 ligt het bezoekersaantal in het najaar 2018 met zo'n 64.000 geïnteresseerden ruim 50% boven de prognose. En ik kan u een bezoek aanbevelen. U maakt kennis met de vele beroepen en beroepsmogelijkheden die deze bedrijfstak biedt. Het ontstaan en de toekomst van het Noordzeekanaalgebied als economische en maatschappelijke ader wordt verduidelijkt.

En helaas zijn er ook tegenvallers: de bouw van de nieuwe zeesluis haalde het nieuws omdat de sluisdeuren duurder uitvallen. En de doorgaande route over het sluizencomplex moest voor autoverkeer voor een jaar uit veiligheidsoverwegingen worden afgesloten. Dat is balen voor de direct betrokkenen, maar tijdelijk.

Dat doet niets af aan de aantrekkelijkheid van SHIP. Vrijwilligers, hoe goed is dat, geven dagelijks rondleidingen (informeer wel even vooraf). SHIP is geen museum, maar meer dan dat: een belevenis. Bezoek SHIP (https://ship-info.nl) en je wordt weer trots op een stukje Nederland in Noord-Holland.

Hermen de Graaf
Statenlid CDA Noord-Holland 

Het CDA is onderdeel van het Noord-Hollandse bestuur en heeft zodoende in de afgelopen vier jaar veel weten te bereiken voor de provincie Noord-Holland. De komende weken viert het CDA zijn successen met de inwoners van Noord-Holland.   

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.