30 januari 2018

Eindelijk ruimte voor bouwen aan de rand van het stedelijk gebied

Eindelijk ruimte voor bouwen aan de rand van het stedelijk gebied

Er komt eindelijk ruimte voor bouwen aan de rand van stedelijk gebied. Minister Ollongren sprak heldere taal vandaag in de Telegraaf: ‘bouw meer in het groen aan de rand van steden en dorpen’. Het CDA Noord-Holland is blij met dit standpunt van het kabinet. “Die noodzaak is er al tijden”, aldus woordvoerder Dennis Heijnen. “De woningbouwopgave is zeer groot, het gaat nooit lukken om al die woningen binnenstedelijk te bouwen. Daarbij is het onwenselijk parken en pleinen in de steden en dorpen vol te bouwen”, betoogde het CDA Statenlid al eerder in verschillende debatten en opiniestukken.

De minister ziet een groot woningtekort op ons afkomen en stelt dat bestuurders lef moeten tonen en bouwen aan de stadsgrenzen moet toestaan. Volgens Heijnen heeft gedeputeerde Wonen Joke Geldhof (D66) deze lef tot nu toe niet getoond, met als belangrijkste argument het rijksbeleid. “Dit argument vervalt nu,” aldus Heijnen. “Noord-Holland loopt achter met het bouwen van woningen. Met dit nieuwe beleid kunnen we echt versnellen en vooral goedkopere koopwoningen en huur in het middensegment realiseren in steden en dorpen.”

De minister en het CDA Noord-Holland zijn het er over eens dat bouwen in het groen zorgvuldig moet gebeuren. Natuurlijk bouwen we niet al het groen vol, en moeten we de bouwlocaties goed in het landschap inpassen. Volgens het CDA Noord-Holland kunnen gemeenten deze afweging het beste maken.

Heijnen: “We zullen gedeputeerde Geldhof vragen zo snel mogelijk actie te ondernemen, er is geen tijd meer te verliezen.”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.