17 maart 2019

Regionale producten als gezond en duurzaam alternatief

Vol inzetten op de versterking van de streekproducten uit Noord-Holland is een goede manier om de belasting van het milieu te verlichten. Dit benadrukte debatwinnaar en CDA-Gedeputeerde Jaap Bond tijdens het Lijsttrekkersdebat landelijk Noord-Holland. Wat is nu gezonder en duurzamer dan voedsel uit je eigen achtertuin. De potentie van de korte afstand tussen de Greenport Noord-Holland Noord en de metropoolregio met haar 2,8 miljoen consumenten moet beter worden benut, aldus Bond. Om dit te bewerkstelligen introduceerde hij al het programma ‘Voedsel Verbindt’ om Amsterdammers kennis te laten maken met regionale producten.

Dennis Heijnen, lijsttrekker van het CDA, benadrukt nogmaals het belang van de regionale producten. “Consumenten genieten steeds vaker van wat de seizoenen en de eigen streek te bieden heeft. Wat niet ver vervoerd hoeft te worden, is natuurlijk bij voorbaat al duurzamer.” We hebben in onze provincie zoveel mooie producten waarvan we kunnen genieten zonder dat deze via de luchtvracht ons bereikt hebben. Dit imago van die typische streekgebonden producten moeten we versterken. Kleine initiatieven moeten worden gesteund. Gezond eten en duurzaamheid zijn goed te combineren met de versterking van de regionale economie, aldus Heijnen.  

Jaap Bond benadrukte bij het debat nog eens de sterke economische positie op het gebied van de landbouw die Noord-Holland bezit. 61% van het Noord-Hollands gebied is landbouwgrond en de eisen die aan voedsel worden gesteld, zullen in de komende jaren alleen nog maar toenemen. Het is daarom van belang dat we hier zuinig mee omgaan. Mensen die op die gronden zonnepanelen willen leggen, moeten niet denken dat het voedsel dat zij eten uit de lucht komt vallen. Daarnaast heeft Noord-Holland genoeg variatie te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Texels lamsvlees, Noord-Hollandse Edam-, Gouda- en Beemster kaas, Volendamse vis, Opperdoezer Ronde, bloemen en planten vanuit Aalsmeer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.