29 januari 2017

Zorgen over toename Airbnb in Amstelveen

Tijdelijke verhuur van de woning met Airbnb is ook in Amstelveen een inmiddels wijdverbreid fenomeen. Met het nieuwe toerismeseizoen voor de deur en zo’n 300 locaties op de website van Airbnb, maken CDA en VVD zich zorgen over de gevolgen van deze vorm van verhuur.

Overlast en onttrekking van woonruimte baren de meeste zorgen. Beide partijen roepen op tot ingrijpen en duidelijke spelregels vanuit het college.

“Wat begon als een charmante ontwikkeling met woningruil tijdens de vakantie, is uitgegroeid tot een nieuw verdienmodel”, zeggen  Ferry van Groeningen (CDA) en Paul Feenstra (VVD).

Een eerste check op de website van Airbnb geeft aan dat er nu al 300 locaties in Amstelveen te huur worden aangeboden. “Dan moet het hoogseizoen nog beginnen en dan komt de overloop vanuit Amsterdan er nog bovenop. Vaak gaat het om de verhuur van de gehele woning, met als dieptepunt een woning voor 15 personen. Terwijl de woningmarkt al oververhit is, ook in Amstelveen.”

De raadsleden hebben afgelopen dinsdag tijdens de commissie Wonen, ruimte en natuur vragen gesteld over het onderwerp. Wethouder Herbert Raat heeft toegezegd rond april met een voorstel voor beleid te komen waar de gemeenteraad dan een beslissing over moet nemen. Van Groeningen en Feenstra zijn tevreden met de toezegging. “We willen dat voor een ieder duidelijk is waar we ons aan willen houden in Amstelveen, zodat er ook gehandhaafd kan worden."

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ferry van Groeningen: 06-22778861

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.