06 maart 2017

Levendige avond met CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog

“Door het leenstelsel verliezen we duizenden jongeren voor het hoger onderwijs.” Zo opende Michel Rog. CDA-onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer, afgelopen woensdag een discussieavond over onderwijs. Hij pleitte op Uilenstede vooral voor de terugkeer van de basisbeurs.

“Juist de kinderen die we moeten willen helpen schrikken er vaak voor terug om te lenen en haken nu af”, aldus Rog. Hij noemde kinderen uit gezinnen die het financieel minder hebben voor wie financiële zekerheid belangrijk is. Of jongeren met een beperking, die onzeker zijn of ze na hun studie wel een baan en inkomsten krijgen om de lening weer terug te kunnen betalen. Of kinderen van ouders die niet hebben gestudeerd. Het resultaat: Minder studenten die starten, en minder doorstroming tussen de onderwijsniveaus. Volgens Rog komen zo teveel jongeren terecht in een baan die niet optimaal past bij hun talenten. Hij vindt het onbegrijpelijk dat partijen als D66 en Groen Links, die zeggen op te komen voor jongeren en onderwijs, het leenstelsel mogelijk hebben gemaakt samen met de PvdA. Terwijl je van hen zou verwachten dat zij opkomen voor de emancipatie van mensen die het minder hebben.

Een ander ongewenst effect van het leenstelsel: er zijn ook jongeren die geen financiële steun nodig hebben die juist teveel lenen en dit geld soms zelfs doorlenen aan familieleden. Zij komen uit een financieel stabiele thuissituatie. Rog: “Zo ontstaat na de schuldencrisis een studieschuldencrisis.”

In het plenaire debat klonk er overigens ook een tegengeluid van een student die vindt dat de overheid wel genoeg doet: In andere landen is studeren volgens hem veel duurder dan in Nederland. Nadat verschillende andere onderwerpen aan orde kwamen, zoals de positie van promovendi en de zin en onzin van het toetsen van kleuters werd de avond afgesloten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.