13 mei 2017

CDA: ZORG VOOR KENNIS EN HULPMIDDELEN VOOR STELPEN BLOEDINGEN BIJ CALAMITEITEN

CDA Amstelveen vindt het wenselijk dat hulpverleners worden getraind in het herkennen en stelpen van ernstige bloedingen. Dat is nu niet altijd het geval. Ook moet gestimuleerd worden dat hulpmiddelen beschikbaar komen op plekken waar die nodig zijn. In elk geval op locaties die door de gemeente worden beheerd.

De gemeenteraad heeft een motie van het CDA over dit onderwerp aangenomen. Raadslid Gerard Hulsman: "Hoewel de kans daarop gelukkig heel klein is, kan Amstelveen getroffen worden door een ernstig ongeluk, een aanslag of een andere calamiteit. Als zoiets gebeurt, kunnen levens worden gered wanneer slachtoffers met ernstige bloedingen direct geholpen worden."

VU Medisch Centrum verzorgt onder de titel "Stop de bloeding - Red een leven" gecertificeerde cursussen en biedt hulpmiddelen aan voor het herkennen en stelpen van bloedingen. Raadslid Gerard Hulsman sprak met de mensen daarachter: "Duidelijk werd in elk geval dat mensen met een ernstige bloeding binnen een paar minuten kunnen overlijden aan bloedverlies. Snel ingrijpen is dan vereist, bijvoorbeeld door hulpverleners en omstanders die al op de plek des onheils aanwezig zijn. Een ambulance zal vaak te laat komen. Als de nood aan de man is zijn de kennis en hulpmiddelen om zulke bloedingen te herkennen en te stelpen echter niet altijd aanwezig." Nu worden niet alle hulpverleners standaard getraind hoe je dat moet doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor niet-medische hulpverleners en bedrijfshulpverleners.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.