15 maart 2018

CDA-afdelingen willen maatregelen tegen vliegoverlast Schiphol

Den Haag/Amstelveen - Een delegatie van CDA'ers van zes omliggende gemeentes reisden woensdag 14 maart af naar de Tweede Kamer in Den Haag om aandacht te vragen voor de groei van Schiphol. Er werd een position paper aangeboden aan CDA-woordvoerder Mustafa Amhaouch.

Het CDA wil duidelijk maken dat het niet om cijfers moet gaan maar om mensen die hinder ondervinden van de luchtvaart.

Het kan volgens het CDA niet zo zijn dat door groei van Schiphol de leefbaarheid in de wijde omgeving van de luchthaven nog meer onder druk komt te staan.

Met deze boodschap hopen CDA’ers uit zes verschillende gemeenten rondom Schiphol de regering op andere ideeën brengen. De delegatie is afkomstig uit de gemeentes Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Haarlemmermeer, Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

Namens het CDA Amstelveen werd de Position Paper aangeboden door fractievoorzitter Ferry van Groeningen en bestuurslid Bert Rouwenhorst. 

Wantrouwen
Volgens de CDA’ers groeit het wantrouwen van de omgeving in de luchthaven, buitelen de cijfers over aantallen vluchten, decibellen en contouren over elkaar heen en voelen omwonenden zich niet serieus genomen in hun toenemende gevoel van overlast.  Samen pleiten de CDA-afdelingen voor een andere aanpak: een aanpak waarbij de mensen die dagelijks met de gevolgen van het Aldersakkoord te maken hebben centraal staan.

Pier Rienks, lijsttrekker van het CDA in Amstelveen is er duidelijk over. “Amstelveners hebben het idee dat er niet naar hen wordt geluisterd. Je hoort Schiphol en Den Haag alleen maar praten over cijfers en gemiddelden uit onderzoeken, maar niets over waar mensen echt zorgen over hebben. Je krijgt dan het idee dat veiligheid, geluidsoverlast en milieuschade altijd ondergeschikt zijn aan de groeiambities van Schiphol."

Den Haag frustreert
De overlast van Schiphol is niet in elke gemeente rond Schiphol hetzelfde. “Maar we kunnen veel beter samen een blok vormen. Dan krijgen we in Den Haag veel meer voor elkaar dan ieder voor zich. Den Haag moet zich realiseren dat uitstel van Lelystad niet automatisch betekent dat Schiphol dan maar door mag groeien. Veel Amstelveners hebben nu het idee dat Den Haag beslist zonder de zorgen van Amstelveen en de omliggende gemeentes goed mee te wegen. Dat begint nu echt te frustreren”, aldus Rienks.

Mogelijke oplossingen
De CDA-afdelingen vragen allereerst om erkenning voor de problematiek en doen daarnaast een voorzet voor mogelijke oplossingen. Een eerste stap is bijvoorbeeld het uitvoeren van permanente metingen, het voorkomen van bochten vliegen boven woonwijken, meer rustmomenten op een dag en gedurende de week en het vermijden van vliegpieken in de late avond en vroege ochtend. Dit kan voor de bewoners een wereld van verschil maken.

 


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.