17 september 2020

CDA blij met aanschaf van HogeNood app

Amstelveen - CDA Amstelveen is blij dat het college zo voortvarend aan de slag is gegaan met de in juni unaniem aangenomen ‘Hoge Nood’-motie. “De gemeente heeft recent de HogeNood app aangeschaft en dat is precies wat wij gevraagd hadden’, zegt Sandra van Engelen, indiener van de motie.

Met de HogeNood app kunnen inwoners met hun smartphone direct het dichtstbijzijnde opengestelde toegankelijke toilet vinden. De app laat de route naar het toilet zien, geeft vooorzieningen weer en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

De gemeente maakte vandaag in een persbericht ook bekend dat ze op Nationale Plasdag aandacht vraagt voor openbaar toegankelijke toiletten in Amstelveen.

De bereikbaarheid tot toiletvoorzieningen in Amstelveen, specifiek voor mindervaliden en chronisch zieken is in Amstelveen ontoereikend. In de motie werd het college opgeroepen om in de gemeente de toiletnorm van de Maag-Lever-Darm-Stichting te gaan gebruiken. De toiletnorm bepaalt dat er in steden om de 500 meter een toilet beschikbaar moet zijn. Deze norm moet ook uitgangspunt zijn bij toekomstig (ruimtelijk) beleid, onder andere bij de invoering van de Omgevingswet.

De aanwezigheid van meer openbare toiletten kan volgens Sandra Van Engelen voorkomen dat mensen gezondheidsproblemen ontwikkelen of dat deze problemen verergeren door het te lang ophouden van de kleine of grote boodschap.

Winkeliers/horeca
Het CDA vindt het belangrijk dat meer winkeliers en horecaondernemers hun toilet openstellen. De gemeente moet daarbij het goede voorbeeld geven door bij gemeentelijke projecten/evenementen standaard toiletvoorzieningen voor mindervaliden en chronisch zieken beschikbaar te stellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.