25 juli 2018

Pier Rienks: Don't mention the O-word

Amstelveen – Het CDA vindt dat de gemeente Amstelveen zich goed moet voorbereiden op een mogelijk verder oplopende strafkorting vanuit het Rijk (Gemeentefonds). Door zo’n strafkorting loopt de gemeente in de komende jaren mogelijk miljoenen euro’s mis.

Amstelveen is financieel zeer gezond en er wordt veel gespaard. We kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien: op dit moment.

‘Als je alles zo goed op orde hebt; waarom kondig je nu dan toch bezuinigingen aan?’, vroeg CDA-fractievoorzitter Pier Rienks zich dinsdag af tijdens de behandeling van de Perspectiefnota.

Amstelveen hanteert al decennia het belangrijke principe dat er niet meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Tekorten worden niet met leningen gedekt en ook aan de knop van de OZB wordt niet naar behoeve gedraaid.

Strafkorting
Het CDA is trots op lage lokale lasten. Wel is het zo dat Amstelveen een strafkorting tegemoet kan zien vanuit het Gemeentefonds. De reden is dat de gemeente Amstelveen niet haar maximale belastingcapaciteit gebruikt. In gewoon Nederlands betekent dit dat Amstelveen volgens het Rijk de OZB kan verhogen.

Rienks: ‘We moeten de ontwikkelingen van het Gemeentefonds blijven volgen. Verandering van de lokale lasten, waar de OZB het grootste deel van uitmaakt, komt voor het CDA echter pas in beeld als belangrijke voorzieningen in Amstelveen in gevaar komen.

Felle discussie
Tijdens de behandeling van de Perspectiefnota werd de discussie meteen fel gevoerd. ‘Don’t mention the O-Word’, antwoordde Rienks toen hij werd aangevallen over zijn betoog dat uiteindelijk ging over gelijke rechten én kansen voor iedereen in Amstelveen; over solidariteit, rechtvaardigheid en inclusiviteit.

‘Zonder een goede invulling van deze belangrijke waarden komt die inclusieve stad er niet. Dan groeit in Amstelveen de kloof steeds verder tussen Internationals en Locals, maar ook tussen de ‘haves’ en ‘have nots’.’

 Het is volgens Rienks jammer dat sommige partijen in een kramp schieten zodra je het woord OZB noemt in combinatie met verandering. ‘Amstelveen is meer dan alleen lage lokale lasten. Die lasten moeten we natuurlijk laag zien te houden, want dat heeft Amstelveen in samen met een goed financieel beleid veel gebracht’, aldus Rienks.

 De fractievoorzitter hoopt dat het college wel verder heeft geluisterd naar het verhaal van het CDA. ‘Een prachtige stad voor alle Amstelveners. Dat is waar het CDA voor staat.’

25 juli 2018

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.