01 maart 2011

Een rituele dans?

 

Nr. 33 - Februari 2011 Ten geleide: De rituele dans

Als je het gesomber van columnisten in de Nederlandse pers moet geloven, dan is het wel treurig gesteld met Nederlandse samenleving: een kloof tussen burgers en politici, populistische sentimenten, te veel PVV-stemmers en als bewijs: de emigratie neemt toe (bijv. naar Zweden).

In Nederland is geen Tahrirplein nodig geweest om democratie te bewerkstelligen. Maar misschien hebben we ergens een verkeerde afslag genomen? Daar zouden we de mensen in Egypte voor moeten waarschuwen dan: "Leuk, democratie, maar pas op dat je niet ...."

Je zou soms wel willen dat democratie spannend was. Dat er elke raadsvergadering een strijd gevoerd werd. Dat aan het begin van de vergadering niet zeker is of het college er aan het eind nog wel zit.

Ik hou ook wel erg van spanning, maar of dat goed is? Het doet me verdacht veel denken aan oud-verzetsstrijders die zeggen "de oorlog was mijn beste tijd", of een brandweerman die de mooiste brand van zijn carriere meemaakt. Verlangen we echt naar dramatische taferelen?

De psycholoog Frederick Herzberg legt het zo uit: er zijn zaken die we allemaal nodig vinden (hygiëne, genoeg te eten, onderdak, democratie) en als we die niet hebben, dan bepaalt dat 99% van onze verlangens/motivatie. Maar als we die wél hebben, dan zijn ze, net als hygiëne, geen factor van betekenis meer (zeg, nog maar 1%).

Dus: lang leve de rituele dans die raadsvergadering heet! We hebben een normaal functionerende democratie, een gezonde leefomgeving en gelukkig veel mensen die daar op toezien. En nu?
Laten we zoeken naar de dingen die het leven betekenis geven: relaties, jezelf ontwikkelen, iets bijdragen aan de wereld.

Misschien moeten we niet teveel van de politiek verwachten. U verwacht toch ook geen persoonlijk geluk van de stratenvegers, de huisbaas of de Albert Heijn?

Verder in deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

§  Onderzoek kosten parkeerbeheer

§  CDA Amstelveen doet mee aan NL doet

§  Herinrichting jongerenwerk

§  De raadsvergadering van 15 december

Arjen Siegmann ([email protected])
Raadslid en redactie nieuwsbrief

Agenda

§  maandag 28 februari: ingelaste raadsvergadering ivm overeenkomst tunnel A9

§  maandag 7 maart: fractie (20.00, kmr 116)

§  dinsdag 8 maart: commissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN), kamer 138

§  woensdag 9 maart: commissie Burgers en Samenleving (B&S), kamer 138

§  donderdag 10 maart: commissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), kamer 138

§  maandag 21 maart: fractie (20.00, kmr 116)

§  23 maart: raadsvergadering, raadszaal

Elk CDA-lid is welkom op de fractievergadering (gaarne bericht vooraf). De commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar.

 

Onderzoek kosten parkeerbeheer

Ben Jonker

Het CDA heeft in de Raad van 9 februari 2011 via een motie de Rekenkamer verzocht om de doelmatigheid van het parkeerbeheer te onderzoeken en met voorstellen te komen om efficiënter te werken.

Daarnaast wordt het College in de motie verzocht om te kijken of de geldigheidsduur van de vergunningen niet verlengd kan worden van 1 naar 2 jaren. De uitgifteprijs van een vergunning bedraagt € 45. Hierdoor zou de kostprijs per vergunning € 22,50 per jaar omlaag kunnen. Verder is het College gevraagd om kosten te besparen door verdergaande automatisering en om een uitleg van de bovenmatig gestegen kosten van Parkeerbeheer.

Aanleiding was de vergadering van het wijkplatform Stadshart op woensdag 26 januari 2011. Het CDA was daar ook aanwezig. Belangrijkste onderwerp waren de nieuwe parkeertarieven. Diverse sprekers vroegen zich af waarom de kosten van het Parkeerbeheer zo hoog zijn en of dat niet voor minder geld kan. Er is inderdaad sprake van een aanzienlijke stijging van de kosten. Volgens de jaarrekening 2007 waren de kosten in dat jaar € 1,408 miljoen en volgens de begroting voor 2011 € 1,623 miljoen. Dit is een stijging van bijna 15,3%. In 2007 was het tekort slechts Euro 56.000. Tussen 2009 en 2011 bedraagt de kostenstijging € 170.000.

Het CDA is geschrokken van deze aanzienlijke stijging. Dit is omgeslagen over de bezoekersvergunningen € 50 per vergunning. De bezoekersvergunningen kosten in 2011 € 90 per stuk (was € 16,60). Als de kosten niet zo gestegen waren en overgegaan zou zijn op 2-jaarlijkse vergunningen zou een bezoekersvergunning slechts €25 hoeven te kosten. In de wijk wonen veel alleenstaande ouderen. Als de kosten van een bezoekersvergunning te hoog zijn, worden er minder aangeschaft en komt er dus ook minder bezoek. Dat is een ongewenste situatie.

Rolstoeldansen

Ferry van Groeningen

Op zaterdag 19 maart maken leden van het CDA Amstelveen, in samenwerking met de Stichting Rolstoeldansen van Corrie van Hugten, een middag rolstoeldansen mogelijk voor de bewoners van het Zonnehuis in Amstelveen. We doen dit in het kader van de Nationale Vrijwilligersactie van NL Doet van het Oranje Fonds.

“Vrijwilligerswerk is een van de hoekstenen van de maatschappij voor het CDA. Deelname aan deze actie is een sympathieke manier om een steentje bij te dragen en aandacht te vestigen op het vrijwilligerswerk dat vele mensen in Amstelveen doen. Ook in de campagne voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten besteedt het CDA veel aandacht aan het belang van vrijwilligerswerk”, aldus Jos Groot (tevens kandidaat voor de Provinciale Staten).

Wilt u meedoen? U bent van harte welkom en kunt zich nog aanmelden. Bel of mail Ferry van Groeningen: 06-22778861 of [email protected] .

Kijk voor meer informatie op:

www.nldoet.nl/nldoet/

www.rolstoeldansen-amstelveen.nl/index.php

 

Herinrichting jongerenwerk

Marga van Herteryck

In de commissie Burgers & Samenleving is de afgelopen tijd uitvoerig gesproken over de herinrichting van het jongerenwerk. En telkens als dit onderwerp op tafel komt leidt dat weer tot tumult. Partijen hebben namelijk erg uiteenlopende ideeën: bijvoorbeeld over het hebben van een rookruimte, wel of geen blowverbod, wel of niet jongeren sterk aanspreken op straat, etc.

In het raadsvoorstel 'herinrichting jongerenwerk' zijn we op een punt beland waarbij we ons heroriënteren op de rol en de functie van het jongerenwerk, met name in de "ketenaanpak". De tijden veranderen en de groepen jongeren veranderen, en dat betekent dat wij buiten de platgetreden paden moeten durven treden. Het feit dat we als gemeente het jongerenwerk in eigen beheer gaan uitvoeren betekent ook dat we ons willen bezinnen op een nieuwe aanpak.

Natuurlijk hebben we het dan niet alleen over repressie. Samenwerking en kennisuitwisseling tussen politie en jongerenwerk, zeker op uitvoerend niveau, is van groot belang, ook voor de jongerenwerker, maar het uitgangspunt van het jongerenwerk moet positief zijn.
Zelfwerkzaamheid en sociale weerbaarheid van de jongeren dient centraal te staan bij het uitvoeren van diverse activiteiten.

Er liggen nu een aantal uitgangspunten waarmee wij kunnen instemmen. Flexibele inzet wordt de kracht van het jongerenwerk-nieuwe stijl. Er komt ruimte voor initiatieven door jongeren zelf en van verenigingen en instellingen. Er komen bruggenbouwers die de diverse partijen aan elkaar binden en laten samenwerken.

Naast het jongerenwerk hechten wij ook grote waarde aan goed tienerwerk. Vooralsnog zou dat in beheer kunnen blijven bij Cardanus, maar daar horen we later nog meer over.

Raadsvergadering 9 februari

Arjen Siegmann

Hieronder de meest noemenswaardige onderwerpen. Zonder verdere vermelding zijn de voorstellen unaniem aanvaard.

1. Herbenoeming burgemeester
De ambstermijn van Jan van Zanen loopt af op 1 juni 2011, na een periode van 6 jaar. In een besloten vergadering wordt na stemming unaniem besloten om aan de minister van BZK de aanbeveling te doen om hem te herbenoemen. Kortom, we zijn tevreden.

2. Mondelinge vragenronde ex artikel 34 Reglement van orde.
De reguliere vergadering vervolgt met een aantal mondelinge vragen.
De eerste is van Rien Alink (D66). Hij maakt zich zorgen over het ter ziele gaan van TVCA, de Top Volleybal Combinatie Amstelveen. De wethouder (Levie, BBA) antwoord dat hij zijn best zal doen voor het behouden van topvolleybal in Amstelveen, maar dat kan niet tegen elke prijs.

De tweede vraag is van David de Jong (BBA). Hij wil weten wat de consequenties voor Amstelveen zullen zijn van de bezuinigingen op het GVB van 70 miljoen. De wethouder (Levie) antwoordt dat het college zich ook zorgen maakt, met name over de investeringen die echt moeten gebeuren. (denk aan het onderhoud van de metrostellen van lijn 51).

6. Herinrichting jongerenwerk
U leest ons standpunt hierboven, in de bijdrage van Marga. Hoewel met wat zacht gemopper van de oppositie (Boomgaars (GrL): te weinig aandacht voor de "recreatieve" en "preventieve" kant van het jongerenwerk) ging op de SP na iedereen akkoord met het voorstel. Best wel een drastische koerswijziging, dus hulde aan de wethouder (Raat, VVD), die toch bijna iedereen heeft meegekregen. Een verder uitwerking van de inrichting volgt in april.

7. Initiatiefvoorstel SP: Schrappen flyerverbod voor politieke partijen
Nadat een SP-vrijwilliger een boete had gekregen voor flyeren op het Stadsplein, heeft de SP nu een initiatiefvoorstel ingediend om het flyerverbod in de APV aan te passen. Het voorstel behelst dat politieke partijen geen vergunning hoeven aan te vragen.

Wat betreft de SP is dit natuurlijk een erg slimme zet: hun eigen achterban houdt van actievoeren, en zo'n voorstel zet iedereen voor het blok. Flyeren is toch een essentieel onderdeel van een functionerende democratie?

Onze eigen Ben Jonker nam geen blad voor de mond, en vond het voorstel rieken naar opportunisme. "Omdat de SP een boete krijgt wil ze de APV veranderen". Ook Bulsing (VVD) liet zich niet onbetuigd en had geen behoefte aan "foldertroep op drukke winkeldagen". Pijper (CU) sloot zich in feite aan bij Jonker, zij het in andere bewoordingen: als politieke partijen geen vergunning behoeven, waarom dan ook geen vrijstelling voor kerken, sportclubs etc? Die vervullen ook een belangrijke maatschappelijke functie. Dat is in feite de kern van de zaak natuurlijk: we zouden met dit voorstel wel erg de indruk wekken dat we als gemeenteraad voor onszelf allerlei uitzonderingen willen maken.
De Leur (D66) en Boomgaars(GrL) vond het maar een lage opmerking van Jonker: "Alsof het de SP om haar eigen belang gaat?!"

In de stemming zijn alleen SP, D66 en GroenLinks voor. Het voorstel wordt verworpen.

10. Aanschaffen apparatuur cameratoezicht
In een eerder raadsbesluit heeft de burgemeester de bevoegdheid gekregen om camera's in te zetten op plaatsen waar hij dat nodig acht, dwz, voor de openbare orde en veiligheid. Met daarbij de uitdrukkelijke wens van de gemeenteraad dat zij voorafgaande aan de inzet, op de hoogte wordt gesteld.

De burgemeester heeft inmiddels een locatie in gedachten, maar voordat inzet mogelijk is moet natuurlijk de apparatuur aangeschaft worden. Dat gebeurt in onderhavig voorstel. Zodra inzet gaat plaatsvinden wordt meteen de raad op de hoogte gebracht.

Alleen GroenLinks stemde tegen het voorstel, vanwege redenen die zelfs onze fractievoorzitter niet kon achterhalen. Het zal wel de angst voor een politiestaat te maken hebben. Die wel eens de "recreatieve kant" van jeugdige activiteiten zou kunnen beperken? (zie agendapunt 6, hierboven)

11. Herijking werkwijze ruimtelijke projecten
Dit raadsvoorstel gaat om een belangrijke procedurele kwestie, namelijk: hoe organiseren we het proces rond ruimtelijke projecten? Bij de gemeentelijke projecten is daar namelijk is telkens veel kritiek op, zowel van burgers als van raadsleden. Burgers vinden de procedure ondoorzichtig, zijn niet bekend met alle participatiemogelijkheden, en raadsleden worden daar weer zenuwachtig van. Met deze nota wordt voorgesteld om de werkwijze te verbeteren.

Onze eigen Geert Janssen (CDA): Met deze herijking worden de procedures ingekort om herhaling van zetten en teleurstelling bij burgers te voorkomen. Ook komt er een nieuw document bij, namelijk de "startnotitie". Geert pleit ervoor dat deze startnotitie glashelder is over wat in welke fase wordt vastgesteld. Ook moet er in de startnotitie al informatie staan over bijvoorbeeld situering, hoogte, massa, parkeerplekken, liefst met een kaart. Niet te gedetailleerd, maar wel duidelijk. En tegelijkertijd met voldoende ruimte voor inbreng vanuit de participatie. En ook is het belangrijk om de bedoeling van participatie voor de deelnemers precies te beschrijven: wat gaat ermee gebeuren?
Dat laatste, de informatie over het participatieproces, wordt besloten middels een motie van Veeningen (D66).

14. Vrije moties
De gemeenteraad is in deze periode een stuk assertiever geworden, getuige het grote aantal "vrije moties" dat wordt ingedien. Ook deze avond was dat het geval, met wel vier afzonderlijke moties.

Motie CDA - kosten parkeerbeheer. U las al hierboven over deze motie, van de hand van Ben Jonker. Het idee is om de rekenkamercommissie eens te laten rekenen aan de kosten van het parkeerbeheer. Die lijken aan de hoge kant namelijk.
Maarse (GrL) vond het een "typische CDA oplossing". "We hebben een lastig problem (protesten van bewoners over de nieuwe tarieven, red.), dus we zetter er een commissie op. Dan geven we de wethouder wat tijd en hopen dat in 2012 de mensen het alweer vergeten zijn. "
Aldus weer een treffende een illustratie van de zurigheid van Groen-Linkse zijde. Ook volstrekt onnodig, want het onderzoek naar de kosten is erg relevant. We mogen de heer Jonker wel dankbaar zijn dat hij met zulke goede ideeën aankomt. Maar ja, politiek is politiek!
GroenLinks ziet meer in een bespreking in de commissie ABM van maart, waar zij dit onderwerp zal agenderen.
Stemming: Alleen VVD en BBA tegen. Die vinden dat bewoners zich niet moeten bemoeien met de tarieven. (ook een mening...)
En ja, GroenLinks stemt toch gewoon voor. Dus zo heet werd de soep dan toch niet gegeten.

Motie SP - lijn 300
Buslijn 300 (de Zuidtangent) is onlangs verlegt van Oranjebaan naar een iets zuidelijker route: zo doet de bus onder andere het nieuwe KPMG gebouw aan, en andere bedrijven die dichtbij gevestigd zijn. De SP wil dat lijn 300 weer wordt teruggelegd, want er zijn nu reizigers de dupe.
Wethouder Levie (BBA) legt uit dat deze omlegging al jaren in voorbereiding was, enkele miljoenen heeft gekost, en juist de bedoeling heeft om de lijn aantrekkelijker te maken. Op de korte termijn gaat er dus helemaal niets veranderen.
Stemming: Alleen SP voor

Motie GroenLinks - korting WSW budget
Er zijn bezuinigingen op til bij de sociale werkvoorziening, dat loopt via het zogenaamde WSW-budget. Dorien Mijksenaar (GroenLinks) dient een motie in waarin het college wordt opgedragen:

1.     De kwetsbaarheid van WSWers onder de aandacht te brengen bij het kabinet

2.     Als de bezuiniging dan toch doorgaat, deze zo vriendelijk mogelijk uit te voeren.

Stemming: alleen BBA en VVD zijn tegen.

 

Colofon

De nieuwsbrief is een maandelijkse uitgave van de CDA fractie in Amstelveen. Contactgegevens vindt u op www.cda-amstelveen.nl onder het menu ‘Fractie’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.