03 september 2020

Afscheid Niek Wijmenga

Niek Wijmenga vertrekt na jaren als duoraadslid uit de Amsterdamse politiek. De Amsterdamse CDA-familie zal hem missen, gelukkig is hij niet ver. Hij verhuist naar Heiloo en zal binnenkort geïnstalleerd worden als duoraadslid in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Daar zal hij boven op zijn favoriete dossiers zitten: klimaat en energie. Hoe blikt hij terug op zijn tijd hier?

Wat is een memorabel moment uit jouw jaren op de Stopera?
'In 2017 moest ik onverwacht de commissie ruimtelijke ordening overnemen bij een vergadering over de “brug over het IJ”. Ik had me erin verdiept en na overleg leek ons de tunnel een betere optie dan de brug: praktischer, geen wachttijden van 20 minuten per uur, veiliger en goedkoper. Toen ik de raadszaal inliep was het even schrikken: het zat tjokvol met pers, tv-camera's en 250 man publiek. Ook kwam ik er achter dat ik als enige tegen de brug was, alle andere partijen waren voor. Dat was een beetje stressen, maar uiteindelijk heb ik als enige in de vergadering tégen een brug gepleit en is ons standpunt nu door veel partijen overgenomen.

Wat is een mooi succes van jou hier?
‘Ik vind vooral mooi dat wij de plannen voor een autoluwe stad hebben kunnen bijsturen. Als CDA hebben wij veel oppositiepartijen verenigd voor een Alternatieve Agenda Autoluw, waarin onder andere aandacht is voor beperken van parkerende toeristen, dagjesmensen en bewonersparkeren. Van ChristenUnie tot Forum voor Democratie kregen we bijna iedereen mee. Ook vanuit de wethouders kwam een lovende reactie en toezeggingen om op cruciale onderdelen ons plan over te nemen. Het was mooi dat dit constructief, kritisch en succesvol was, dat geeft voldoening.

Wat zul je missen uit Amsterdam?
‘De reuring vooral.  Als ik van mijn huis in Nieuw-West naar het stadhuis fiets, kom ik door de halve stad. Het is altijd levendig. Ook geniet ik altijd van hardlopen langs de Sloterplas, de Nieuwe Meer of in de parken.

Wat kunnen we van jou verwachten in de Provinciale Staten van Noord-Holland?
‘Er staan veel belangrijke besluiten op de agenda. Zo bespreken we de Regionale Energiestrategie en beleid over groene energie en aardgas. Ik vind dat je niet overal windmolens en zonneweides moet neerplempen, dus daarover zal ik in de oppositie kritisch op zijn. Ook bij klimaat- en energiebeleid moet draagvlak zijn en moet de leefbaarheid niet in het geding komen!’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.