12 januari 2022

'De beerput van erfpacht gaat verder open.'

- Uit De Telegraaf van 12 januari 2022 -

De niet malse conclusies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM, die oordeelt over het consumentenbelang bij vele producten) over de Amsterdamse erfpacht hebben de discussie dinsdag stevig gevoed.

Met name het effect van de hefboom in de methode om overstapkosten en canon te berekenen was niet duidelijk. Verder wordt door de ACM gesteld dat de gemeente mogelijk misleidend en onprofessioneel heeft gehandeld. ’Professionele toewijding’, waar de ACM in zijn brief over schrijft, komt voort uit de Wet op de oneerlijke handelspraktijken. Consumenten moeten goed geïnformeerd worden.

Verder worden vraagtekens gezet af of zo’n nauw contact en overleg van ACM met de gemeente over de informatievoorziening aan de raad wel zo hoort.

In de raad zijn veel politieke partijen kritisch over het erfpachtbeleid, waaronder CDA en JA21. „De beerput gaat weer verder open”, reageert Diederik Boomsma van het CDA. „ACM, die mede op ons verzoek naar erfpacht keek, stelt dat mogelijk sprak is van ’misleidende omissie’ bij een overstapregeling. Zelfs dat probeert de gemeente vervolgens te verdoezelen en manipuleren. Het is wel waar wij nog zo nadrukkelijk voor hadden gewaarschuwd. Wij zeiden: als je dit extreem slechte plan uitvoert, moet je op zijn minst mensen informeren over de gevolgen – en dus over de manier waarop de kosten exploderen. Maar nee.”

„Het college laat met het eigen onderzoek zien totaal niet te willen inzien wat voor ravage het aanricht”, zegt Kevin Kreuger van JA21. „De gemeente knijpt huiseigenaren uit, de grondprijzen zijn niet eerlijk en niet transparant, en de gemeente rekent met bizarre rentes. Als een bank dit zou doen, zou links op z’n achterste benen staan, en terecht. Dit is gewoon een woekerpolis, en het moet stoppen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.