30 mei 2023

Mooi Bouwen

Amsterdam is de mooiste stad van de wereld en dat moet zo blijven. De komende jaren wordt veel nieuwbouw gerealiseerd. We moeten bouwen, maar het risico bestaat dat snel en veel bouwen ten koste gaat van de kwaliteit. Zeker nu druk wordt opgevoerd en de bouwkosten stijgen. Dat moeten we absoluut voorkomen. Er zijn zeker mooie nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Maar te vaak ook gebouwen die niet goed passen bij de stad, bij de omgeving, die niet zozeer verheffen, maar afdoen aan de stedenbouwkundige kwaliteit. Het is een grote uitdaging voor de komende jaren: om mooi te bouwen. Een stad waar mensen zich thuis voelen. Het CDA wil veel meer nadruk op het belang van de stedenbouwkundige kwaliteit: dat we woningen bouwen die bijdragen aan de schoonheid van de stad, bouwen op een manier die past bij de omgeving, en aansluit bij de schitterende Amsterdamse stedenbouwkundige tradities. Bijvoorbeeld 'De Amsterdamse School'

Daartoe heeft CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma op 10 mei per motie opgeroepen om mooi te bouwen, daarover een visie te ontwikkelen en daarover in gesprek te gaan.  Maar de politiek doet het niet alleen. Het CDA vertrouwt dat de Amsterdammer ‘zijn Mokum’ niet wil laten verloederen. De stad mooi houden is dus precies een onderwerp dat kan verbinden.

Het CDA wil daarom een brede maatschappelijke discussie opstarten over hoe we zorgen voor zo mooi mogelijke nieuwbouw. En, als het aan ons ligt, betekent dat ook: bouwen op een manier die herkenbaar Amsterdams is. 

Wordt vervolgd!

Ben je benieuwd wat Diederik heeft gezegd? Lees het hier:

“Voorzitter, 

Heel veel mensen willen in Amsterdam wonen – en terecht. Dat is een enorme uitdaging. We moeten ervoor zorgen dat Amsterdam een stad is waar mensen met een gewoon inkomen nog een huis kunnen vinden en betalen. We moeten dus bouwen, maar ook snel bouwen, veel bouwen, betaalbaar bouwen, en mooi bouwen, bouwen voor ouderen, jongeren, bouwen voor alle groepen, bouwen voor een bloeiende, zorgzame gemeenschap. 

Ik denk dat een aantal goede stappen worden gezet. Om het recordaantal woningen dat vorig jaar is gebouwd vast te houden wordt met stijgende kosten en hogere rente een bijzondere uitdaging. Meer flexibiliteit met 40/40/20 is in ieder geval winst en er wordt ingezet om procedures te versnellen, al moet daarbij nog veel worden uitgewerkt; wij zien graag hoe en welke rol meer transparantie bij grondprijzen daarin wordt betrokken. Daar liggen kansen. 

 CDA heeft daarbij nog een aantal voorstellen.  

Ten eerste: we moeten ook bouwen voor gezinnen. Onlangs verscheen weer een onderzoek van de Rabobank dat Amsterdammers vertrekken – vooral met jonge kinderen, vooral gezinnen met middeninkomen. Maar juist die gezinnen zijn cruciaal voor de sociale ecologie, voor het in stand houden van de gemeenschap. CDA vindt dus dat die ambitie heel specifiek onderdeel moet worden van het Woningbouwplan. Nu wordt wel gekeken naar differentiatie – en voor kleinere woningen, dat die dan een goed vloerplan moeten krijgen zodat je een tafel en bed neer kunt zetten. Maar ‘gezinnen’ is nu geen aparte doelgroep en wordt misschien wel gebiedsgericht bekeken – en dan zegt het college dat als er ergens al veel gezinswoningen zijn “hoeft het niet”. Dat is te weinig voor ons. Nieuwe woningen worden maar steeds kleiner. Je moet daar nu maximaal op inzetten. Als je dat niet doet krijg je vooral kleine hokjes. Dan stop je de uittocht niet. Daarom een motie.  

 

Ten tweede willen we ook meer koopwoningen. Dus goed dat sociale koop wordt toegevoegd. Wij zouden die ambitie nog willen verhogen met de VVD. 

Het vereveningsfonds staat er ondertussen niet goed voor. Het college zegt zelf: “Structurele onttrekking aan vereveningsfonds is risicovol” – laten we er dan mee stoppen. Incidentele uitnamen kun je al over hebben – maar zo zet je dus een keiharde winstdoelstelling die ten koste kan gaan van stedelijke kwaliteit. En dat is nu niet iets waar je nooit concessies op moet doen. Dat brengt mij tot mijn volgende motie. Want we moeten niet alleen bouwen, maar ook mooi bouwen. Schoonheid is hoe wij als homo sapiens onze plek als een thuis kan ervaren. Amsterdam heeft een schitterende traditie van adembenemend mooie sociale woningbouw – in de Amsterdamse school. Die schoonheid is uniek en verheffend, en dat is wat Amsterdam Amsterdam maakt. Nu worden er zeker nog mooie nieuwe gebouwen neergezet. Maar hoe mooi zou het zijn om meer aansluiting te zoeken op die traditie, dat niet zegt het kan net zo goed in Texas of Tokyo staan, maar dat je aan het gebouw ziet: dat is Amsterdam. Daartoe ook een motie. 

Dan zag ik net nog even dat PvdA en GroenLinks iets verschrikkelijks hebben gedaan. Namelijk een motie ingediend om lelijker te gaan bouwen. Je wil minder hoge eisen aan beeldkwaliteit. Hoe haal je het in je hoofd. Het stomste wat je kunt doen. Dat is ook niet duurzaam: want mooi bouwen, blijven langer staan. Een stad vol kleine, lelijke, aftandse hokken – toekomstige generaties zullen ons zwaar veroordelen als we dat doen – en terecht. 

Doe dat niet.”

 

Hieronder linkjes naar de moties:
"Mooi Bouwen"


“Rapporteren voortgang woningnood”

 

Beeld: jvhertum

 

Filmpje over Mooi Bouwen in Amsterdam

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.