29 november 2016

Op aandringen VVD en CDA wordt straatintimidatie in Amsterdam strafbaar

Op initiatief van VVD en CDA maakt Amsterdam een vuist tegen straatintimidatie. VVD woordvoerder Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius: “Iedereen in Amsterdam, of ze nu vrouw, man, homo of transgender zijn, moet veilig over straat kunnen. We zijn blij dat straatintimidatie in Amsterdam eindelijk strafbaar wordt, we dringen hier al sinds 2012 op aan. Die strafbaarstelling is onderdeel van een integrale aanpak waarmee we op alle fronten de strijd aangaan met straatintimidatie.”

In Amsterdam worden vrouwen regelmatig op straat geconfronteerd met intimiderende, seksuele opmerkingen. Tijdens een onderzoek gaf 59% van de ondervraagde vrouwen aan het afgelopen jaar geconfronteerd te zijn met een of meerdere vormen van (seksuele) straatintimidatie. Onder vrouwen van 15 tot 34 jaar was dit zelfs 83%. 

CDA fractievoorzitter Diederik Boomsma: “Elke vorm van straatintimidatie is onacceptabel. Soms is het lastig te bewijzen, maar de gemeente mag mensen die ermee te maken hebben niet aan hun lot overlaten. Hiermee stelt de gemeente een duidelijke morele norm en krijgt meer mogelijkheden op te treden. Dat is ook hoog tijd.” 

Straatintimidatie wordt vanaf maart 2017 strafbaar gesteld in de APV. Deze maatregel moet in combinatie met verdiepend onderzoek, preventieve activiteiten, wijkaanpak, betere voorlichting over het handelingsperspectief voor slachtoffers en omstanders, een voorlichtingscampagne en monitoring ervoor zorgen dat zichtbaar wordt dat Amsterdam (seksuele) straatintimidatie niet tolereert.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.