12 december 2019

Paleis op de Dam terug naar Amsterdam

Stel het Paleis op de Dam als Stadhuis weer ter beschikking aan alle Amsterdammers. Dat stellen GroenLinks, SP en CDA vandaag voor in een gezamenlijk initiatiefvoorstel. De drie partijen denken onder andere aan ceremoniële functies zoals trouw- en inburgeringsceremonies en ontvangsten, maar ook aan andere publieke en maatschappelijke functies. De partijen stellen dit voor in het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam, in 2025. 

 Het Paleis is in 1655 ingehuldigd als het stadhuis van Amsterdam en werd indertijd beschreven als het ‘achtste wereldwonder’. In 1808 kwam het in handen van Lodewijk Napoleon die het in gebruik nam als paleis. De drie partijen erkennen de huidige functie van het gebouw als ontvangstpaleis waar tevens belangrijke prijzen wordt uitgereikt en als museum, en willen deze functie ook in ere houden. Tegelijkertijd zouden de indieners graag zien dat het gebouw elementen van de oorspronkelijke functie als stadhuis voor alle Amsterdammers terugkrijgt. 

Diederik Boomsma (CDA): “Het stadhuis was de plek waar Amsterdammers samen kwamen om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld in de schitterende burgerzaal, en om in contact te komen het stadsbestuur. Het zou geweldig zijn om het gebouw op die manier weer met de stad te verbinden.”

Het Paleis op de Dam is een bijzonder groot gebouw van 25.000 m2 en met zeven verdiepingen. Een groot deel van het gebouw wordt echter zelden gebruikt. Nicole Temmink (SP): “Wat is er bijvoorbeeld mooier dan Amsterdammer worden in één van de belangrijkste gebouwen van de stad? Al die ruimte kan best gedeeld worden tussen de Koning en de Amsterdammers.” De indieners menen dat het mogelijk is om, grotendeels met behoud van de huidige functies van het Paleis, het gebouw tevens in gebruik te nemen voor publieke, ceremoniële en maatschappelijke functies. Jasper Groen (GroenLinks): “Het zou fantastisch zijn als al die ruimte midden in de drukke binnenstad weer nuttig gebruikt kan worden voor en door Amsterdammers.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.